- Ble skremt av fyrverkeri og rovdyr

Naturlig forklaring på massiv fugledød i USA og Sverige mener fugleekspert.

Saken oppdateres.

Konspirasjonsteorier, dommedagsprofetier og «Gud leker Angry Birds»-vitser har fått bein å gå på etter at flere tusen fugler tilsynelatende falt ned fra himmelen, først i USA og så i Sverige.

- I utgangspunktet er dette en veldig mystisk og spesiell hendelse, sier Morten Ree, organisasjonskonsulent i Norsk ornitologisk forening (NOF) som er lokalisert i Trondheim.

Skremt av nyttårsrakett

Det var i Arkansas i USA at man ved midnattstider nyttårsaften observerte at fugler av arten rødvingetrupial døde i hopetall. Tirsdag kveld skjedde det samme med kaier, som tilhører kråkefamilien, i Falköping i Sverige.

- Jeg har lest meg opp, og det er ikke sikkert at det er så mystisk likevel, sier Ree.

I begge tilfellene dreier det som flokkfugler som overnatter sammen, gjerne i store tre.

- Rødvingetrupial er svært vanlig i Nord-Amerika. Det finnes opp mot 200 millioner par, og i ett tre kan det være 3000 fugler. Dette skjedde på nyttårsaften, og jeg tror de ble skremt av nyttårsrakett som ble sendt inn i treet, sier Ree.

Panikk i flokken

Rødvingetrupialer og kaier ser dårlig om natta, og vil søke mot lyspunkt. De var paniske etter å ha blitt vekket, og Ree ser for seg følgende scenario:

- Det smalt fyrverkeri over dem, og de hadde trolig en lav fluktbane, samtidig som de ser dårlig. De krasjet trolig inn i tak, ledninger og andre gjenstander. Det hadde også vært dårlig vær i området, forklarer ornitologen.

Episoden i Sverige tror Ree skyldes et lignende fenomen, men i stedet for fyrverkeri, tror han at det kan ha vært hubro eller mår som har forstyrret nattesøvnen til fugleflokken.

- Hvis det i tillegg var en del snøvær, så kan det være nok til at de mistet retningssansen da de ble skremt. I begge tilfellene fløy fuglene seg ihjel, sier Ree.

Telefonstorm til NOF

Siden begge hendelsene skjedde like etter hverandre, har det ført til ekstra stor oppmerksomhet.

- Bilder av folk i månedrakter som plukker opp fugler. Det føles dramatisk for publikum, og det er en meget spesiell hendelse også for oss, sier Ree, og legger til:

- Slike ting skjer, men nå har det skjedd på to forskjellige steder like etter hverandre. Det gjør at det blir ekstra mystisk. Vi har sittet i telefonen og svart på mediehenvendelser i hele dag, sier Ree.

- Garantert naturlig årsak

Men til tross for at mange fugleeksperter har vært i villrede og sosiale medier har florert av diverse teorier, er Ree sikker på at det er en naturlig forklaring.

- Fellesnevneren er at begge disse fugleartene overnatter i ekstremt store flokker, og at de har blitt skremt av noe. De er også svakere på vinteren enn de er på sommeren, understreker han.

 
På forsiden nå