- Oppga falskt navn på båten

Den chilenske marinen har tatt arrest i skipet til eventyreren.

  Foto: SCANPIX

Saken oppdateres.

- Hvis vi finner at "Nilaya" er sikker og sjødyktig og det ikke foreligger noen etterlysning på noen av mannskapet, vil vi la skipet seile videre, sier kommandør Ricardo Velasques i den chilenske marinen til Aftenposten.no.

Ved 21-tiden lørdag kveld tok den chilenske marinen arrest i skipet til eventyrer Jarle Andhøy, som var på vei nordover fra Antarktis.

«Nilaya» ble ført inn til marinebasen i Puerto Williams, sør i Chile.

Hverken Andhøys talsperson, Rune Olsgaard, eller hans advokat, Nils Jørgen Vordahl, har visst hvorfor chilenerne har tatt arrest i skipet.

De seilte i chilensk farvann, og hadde rapportert til chilenske myndigheter at de kom til å seile her, da de ble bordet av væpnede folk og eskortert til marinebasen i Puerto Williams. Vi har ikke fått noe svar på hvorfor. Først trodde de det var tollsjekk, opplyste talsmann Rune «Supern» Olsgaard for Andhøy-ekspedisjonen til Aftenposten.no søndag.

LES OGSÅ: Andøy testseiler russisk båt

LES OGSÅ: - Galskap hvis Andøy er på ny ekspedisjon

- Fikk oppgitt falskt navn

Det har vært spekulert i at det var etter ønske fra myndighetene på New Zealand, men det avviser Velasques.

- Vi tok arrest i skipet fordi det ikke oppga de informasjonene det skulle da det seilte inn i chilensk farvann. Da vi tok radiokontakt med skipet, fikk vi oppgitt falskt navn, ikke "Nilaya", sier kommandør Velasques til Aftenposten.

Inspiserer skipet

Kommandør Velasques kjenner ikke til at det skal ha kommet noen anmodning fra New Zealand om å stoppe skipet.

- Det har skjedd på chilensk initiativ. Nå er våre folk i ferd med å inspisere skipet. Hvis de finner at det er sjødyktig og tilfredsstiller kravene til sikkerhet, og vi ikke får etterlysning på noen av personene om bord, vil de få seile videre, sa Velasques i går kveld. Hvor lang tid inspeksjonen ville ta, visste han ikke.

- Da høres det ikke ut til at dette er noen stor sak, sier Olsgaard lettet.

Velasques opplyser at skipet tidligst kan seile fra Chile mandag ettermiddag norsk tid.

 
        
            (Foto: SCANPIX)

  Foto: SCANPIX

På forsiden nå