USAs forhold til Russland er allerede dårlig, og Kerry antydet overfor flere TV-stasjoner søndag at det kan bli betydelig verre.

– Dersom Russland ønsker å være et G8-land, må det oppføre seg deretter. G8-landene og flere er forberedt på å isolere Russland som følge av invasjonen. De kan bruke sanksjoner og isolere Russland økonomisk, sa den amerikanske utenriksministeren John Kerry til CBS.

Følg Ukraina-krisen direkte her

– I det 21. århundret oppfører du deg ikke som på 1800-tallet ved å invadere et annet land på fullstendig oppdiktet grunnlag, tilføyde han.

Overfor kringkastingsselskapet NBC brukte han også sterke ord.

– Det er en utrolig aggresjonshandling. Det er virkelig et overveldende, bevisst valg av president Putin å invadere et annet land. Russland krenker Ukrainas suverenitet. Russland bryter sine internasjonale forpliktelser, fortsatte han.

– Alt på bordet

TV-stasjonen ABC spurte Kerry om USA har militære tiltak «på bordet». Utenriksministeren svarte da at president Barack Obama «har alle opsjoner på bordet», men skyndte seg å tilføye at USA og alle andre «håper at dette ikke trappes opp til en militær konfrontasjon».

– Det vil ikke tjene verden godt, og jeg tror alle forstår det, understreket han.

– Vi ønsker en fredelig løsning gjennom den normale prosessen i de internasjonale forbindelsene, sa han til NBC.

Sperre russiske kontoer

Han advarer mot at russiske verdier i Vesten og særlig USA kan bli sperret, og amerikanske forretningspartnere kan trekke seg ut av Russland.

– Prisen for Russlands framferd vil være stor. USA er forent, Russland er isolert. Dette er ikke en sterk posisjon de står i, sa Kerry til NBCs Meet the Press.

G8-land og noen andre land er ifølge Kerry villige til å gå svært langt for å isolere Russland.

– De er forberedt på å iverksette sanksjoner. De er forberedt på å isolere Russland økonomisk. Rubelen er allerede svært lav. Russland har store økonomiske utfordringer, understreket han.

Etter planen skulle Russland arrangere G8-møte i juni i Sotsji, og Kerry sier USA er «absolutt forberedt på» at dette blir boikottet. USA, Storbritannia og Frankrike har allerede trukket seg fra de forberedende møtene til uka.

Kerry påpeker imidlertid at Russland sitter på «et sett med riktige valgmuligheter» som landet kan gjøre bruk av for å avdramatisere krisen.

Obama og Putin

Russlands president Vladimir Putin hadde natt til søndag en 90 minutter lang telefonsamtale med USAs president Barack Obama.

I samtalen sa Obama ifølge Kerry til Putin «at det er absolutt nødvendig for Russland å finne en annen vei enn den de har begitt seg inn på og å rulle tilbake den invasjonen».

Putin sa at etniske russere i Ukraina er i livsfare, og at Russland har rett til å forsvare sine interesser i Ukraina.