- Vår deltagelse er historisk. Katastrofens omfang gjør behovet for hjelp meget stort. Vi synes det er viktig og meningsfylt å bruke militære mannskaper for å hjelpe menneskene som er rammet i flodbølgekatastrofen, sier Vladislav Shafalinov til Adresseavisen.

Han leder den store russiske styrken i Indonesia, og støttes av sin sjefslege Makhnyov som har med seg hele 50 leger.

- Vi er alle spesialister i infeksjonssykdommer. Vi retter vår innsats mot tyfus, kolera, hepatitt A og E, leptospirose, dysentri, malaria og andre infeksjonssykdommer som kan være livstruende, sier sjefslegen.

Russland og Norge

Marerittet han frykter er utbrudd av epidemier etter at enorme vannmengder har skylt innover kysten i Aceh-provinsen. - Rent vann er avgjørende i kampen mot epidemier, sier Makhnyov.

Russerne landet minutter før den norske militære sjefsflyveren Trond H. Søina satte ned sin Hercules-maskin på flystripen i Banda Aceh tirsdag formiddag. De to militærflyene sto sammen på rullebanen og lastet av hvert sitt feltsykehus, i det som er blitt verdens største humanitære redningsaksjon noensinne.

- Det er spesielt for oss å delta i en FN-ledet operasjon sammen med USA, Frankrike, Tyskland, Australia, Norge, Singapore og en rekke andre land. Alle våre 150 kvinner og menn er veldig innstilt på å gjøre en best mulig jobb. Nå fokuserer vi på å få reist sykehuset så fort som mulig. Vi må fly det og mannskapene hit i tretten omganger, sier Shafalinov.

Svetten renner av pannen til de russiske soldatene som lemper utstyr i den kvelende varmen, side ved side med mannskaper fra Norges Røde Kors og det norske Hercules-mannskapet som jobber like herdig for å få det norske feltsykehuset operativt. Over hodene deres flyr amerikanske militærhelikoptre i ett sett med syke de har hentet ute i Aceh-provinsen.

Trenger rent vann

FN har en kjempeutfordring med å samordne hjelpearbeidet i Aceh-provinsen. Kirurgiske team og nødmat er på plass i stort omfang allerede. Nå frykter flere og flere for epidemier fordi det vil ta kolossalt lang tid å rydde opp i områdene der flodbølgen har lagt landsby på landsby i ruiner, og derfor blir russerne hilst hjertelig velkommen.

Da Adresseavisen kjørte igjennom de hardest rammede områdene tirsdag fløt det fortsatt lik i det illeluktende gjørmevannet, under en praktfull regnbue etter et kraftig regnskyll. Og det er nettopp denne delen av Indonesia som er mest utsatt for epidemitrusselen. Faren forsterkes av nedbør tirsdag i områdene der husløse flyktninger lever i telt under særdeles kummerlige forhold.

I tidenes største humanitære redningsaksjon har Russland for første gang siden 1970 sendt militære styrker for å delta. I går lastet russerne av et militærsykehus i Banda Aceh. Foto: RICHARD SAGEN