Resolusjonen ble vedtatt med stort flertall onsdag. 523 av parlamentets 705 representanter stemte for, mens 34 stemte imot.

– Parlamentet uttrykker sine bekymringer for det norske vedtaket om å åpne områder for aktiviteter på dyphavsbunnen, heter det i resolusjonen.

Reaksjonene på vedtaket lot ikke vente på seg.

Med resolusjonen strekker EU-parlamentet seg langt i å antyde at Norge ikke følger opp sine internasjonale forpliktelser, mener Greenpeace.

– Resolusjonen er en knusende kritikk av de norske planene for gruvedrift på havbunnen. Dette er et hardt slag mot Norges internasjonale omdømme, sier fagrådgiver Haldis Tjeldflaat Helle i Greenpeace Norge til NTB.

– Ignorerer advarsler

– Ved å åpne for gruvedrift på havbunnen i Arktis ignorerer Norge advarsler fra hundrevis av havforskere. Dette vedtaket er bare det siste i rekken av kritikk mot Norges planer, påpeker hun.

Også SVs Lars Haltbrekken mener regjeringen er på dypt vann.

– Meldingen fra EU er tydelig og viser at kampen mot miljøødeleggende gruvedrift på havbunnen ikke er over. Vi kan ikke risikere å starte store miljøødeleggelser på havbunnen til ingen nytte, sier han til NTB.

Også WWF Verdens naturfond mener meldingen fra EU ikke kan misforstås.

– Regjeringens beslutning om å åpne enorme havområder i sårbare Arktis for ødeleggende gruvedrift har rystet verdenssamfunnet. Det er ikke hver dag EU diskuterer og stemmer over hva et suverent land gjør i egne farvann, sier generalsekretær Karoline Andaur.

– Setter Jonas i skammekroken

– Reaksjonen fra våre allierte kan ikke misforstås: Å åpne for gruvedrift på havbunnen er uansvarlig havforvaltning, sier hun.

Venstres Ola Elvestuen sier til NTB at saken undergraver Norges posisjon som havnasjon. Samme budskap kommer fra MDGs Une Bastholm.

– Det er ikke ofte vi ser EU-parlamentet så samlet som i denne saken. Både konservative, sosialdemokrater og grønne er enige om at norsk politikk er uansvarlig gambling med økosystemer og fiskerier Norge deler med EU.

– Denne resolusjonen setter Jonas Gahr Støre og resten av den norske regjeringen langt inn i den miljøpolitiske skammekroken, slår hun fast.

Også EU-kommisjonær Janusz Wojciechowski rettet kritikk mot Norge da EU-parlamentet diskuterte saken i slutten av januar.

– Norge er det første landet i verden som baner vei for gruvedrift på havbunnen. Vi er veldig klare: Vi ønsker et forbud helt til vi vet at dette ikke vil ha noen ødeleggende effekt, sa Wojciechowski.

Kartlegging og leting

9. januar i år vedtok Stortinget å åpne for å undersøke om utvinning av havbunnsmineraler kan gjøres på en bærekraftig og forsvarlig måte.

I første omgang skal industrielle aktører kunne få tillatelser til å kartlegge og lete etter mineraler i et begrenset område, ifølge regjeringen.

Eventuelle planer om utvinning må imidlertid godkjennes av både departementet og Stortinget.

I resolusjonen går EU-parlamentet også inn for et internasjonalt moratorium, det vil si en midlertidig utsettelse, på all gruvedrift på havbunnen.

Prøvd å snu motstand

Regjeringen har den siste tiden drevet intens lobbyvirksomhet i Brussel for å snu motstanden mot havbunnsmineraler.

Blant annet har statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sendt et brev til EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

I brevet, som er datert 26. januar i år, skriver Støre at «det er viktig å informere deg om bakgrunnen for og innholdet i Norges tilnærming til havbunnsmineraler for å unngå misforståelser».