– Vi er fast bestemt på å fornye våpenhvilen og ta tak i alle problemene gjennom dialog, sa utenriksminister Ahmed bin Mubarak under et besøk i Marokko onsdag.

Uttalelsen kommer tre dager etter at en seks måneder lang våpenhvile utløp uten at den ble fornyet.

Våpenhvilen ble framforhandlet ved hjelp av FN, og siden den trådte i kraft i april har den bidratt til en betydelig reduksjon i angrep og kamper. Det er også blitt lettere å få ut nødhjelp til millioner av mennesker som lider under den svært vanskelige humanitære situasjonen.

En viss optimisme

USAs spesialutsending til Jemen, Tim Lenderking, uttalte onsdag at de viktigste delene av våpenhvilen fortsatt holder, blant annet det lave voldsnivået og fortsatt skips- og sivil flytrafikk.

Forhandlingene om en forlenging av våpenhvilen brøt sammen på grunn av houthienes altfor høye krav, ifølge Lenderking.

Han oppgir at de krevde at egne soldater ble prioritert når det gjaldt utbetaling av lønn.

– Dette overtok i bunn og grunn diskusjonen og skapte en grense som var vanskelig for motparten å vurdere. Det var helt og holdent urimelig, og jeg tror enkelte houthi-ledere forstår det, sa Lenderking til journalister onsdag.

Store lidelser

Houthiene har siden 2014 kontrollert store deler av landet, blant annet hovedstaden Sana, mens den internasjonalt anerkjente regjeringen er blitt fordrevet sørover i landet. Konflikten ble trappet kraftig da en saudiledet militærkoalisjon gikk inn på regjeringens side i 2015.

Flere hundre tusen mennesker er siden drept, og krigen har ifølge FN skapt verdens verste humanitære krise.

Etter åtte år med krig er rundt 80 prosent av befolkningen avhengig av nødhjelp.