Nå oversetter Justisdepartementet Økokrims endelige økonomirapport og sender den til dommeren i Brasil.

- Justisdepartementet har skåret igjennom, og oversetter den fullstendige økonomirapporten til portugisisk. Rapporten blir nå sendt til myndighetene i Brasil, sier Per Sandberg til Dagbladet.

Trondheimsmannen ble ifølge NRK dømt til 11, 5 års fengsel for hvitvasking av penger i forbindelse med en storaksjon fra politiet kalt Operasjon Paradis. Dommen ble senere redusert med to år. Birkeland har anket saken.

LES OGSÅ: -Et varslet justismord

LES OGSÅ: Må få en rettferdig sak

- Dramatisk

Rapporten Sandberg nå har fått Justisdepartementet til å oversette, konkluderer ifølge Dagbladet med at Birkeland og de andre norske forretningsmennene ikke har hvitvasket norske penger i Brasil, slik at myndighetene i Brasil mente etter å ha fått den første økonomirapporten fra Økokrim.

- Situasjonen for Birkeland er dramatisk. Nå håper jeg de oversatte dokumentene fører til at saken løser seg. Det er pussig at norske myndigheter engasjerer seg i andre saker hvor nordmenn blir anklaget for kriminalitet i utlandet, mens de har latt Arvid Birkeland og de andre forretningsmennene seile sin egen sjø, sier Sandberg til avisen.

Hvitvasking

Det var 9.mai i 2007 at bevæpnet politi slo til og arresterte en rekke nordmenn i feriebyen Natal. Samtidig ble flere personer tilknyttet B-gjengen pågrepet i Norge. I Brasil ble flere nordmenn som ikke hadde noe med den beryktede gjengen å gjøre, anklaget for mafiavirksomhet, og beskyldt for grov kriminalitet.  Flere ferieboligkjøpere fikk skjøtene beslagelagt, og situasjonen var dramatisk. De fleste har nå fått tilbake skjøtene.

Men for Birkeland er det ikke over. I sju år har han sittet i husarrest, og kan risikere mange år i fengsel. Han og advokaten har i mange år bedt norske myndigheter om hjelp.

I 2010 - tre år etter pågripelsen - vedgikk statsadvokat Geir Kavlie i Økokrim at det ikke var noe i økonomirapporten Økokrim hadde laget som knyttet Birkeland og de andre norske forretningsmennene til hvitvasking, slik de blant annet var anklaget for.

-Motvilje

- Jeg har registrert at det har vært en motvilje fra norske justismyndigheter og Økokrim spesielt, mot å oversette den fullstendige økonomirapporten. Det er fullstendig uforståelig, sier Per Sandberg til avisen.

Per Sandberg håper at det løser seg for Arvid Birkeland nå som økonomirapporten oversettes til portugisisk. Foto: NTB scanpix