I går besøkte kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit noen av de norske overlevende etter naturkatastrofen.

Møtet fant sted på Ullevål universitetssykehus søndag ettermiddag. Etter planen skulle kronprinsparet være på sykehuset i en time fra klokka 13, men først klokka 17 kom de ut igjen fra sykehuset etter å ha besøkt de seks pasientene som fortsatt ligger til behandling der etter katastrofen. Kronprinsparet fikk også snakke med noen av pasientenes pårørende.

– Vi fikk høre mange sterke historier, og det gjorde et gjorde et sterkt inntrykk på oss å møte mennesker som har vært i en situasjon så nær mellom liv og død. Ikke minst gjorde det inntrykk å høre om den styrken de har vist som har gjort at de har greid å overleve, sa kronprins Haakon etter møtet på sykehuset.

Også kronprinsessen er imponert over det overlevelsesinstinktet de skadde må ha hatt. Hun forteller også at alle pasientene var svært opptatt av å fortelle hvor god hjelp de hadde fått, både på skadestedet og på sykehuset etter hjemkomsten.

– Det var mye skryt å høre fra pasientene, sier kronprinsessen.

Kronprinsparet fikk også inntrykk av at pasientene og deres pårørende var interessert i å fortelle sin historie i forbindelse med katastrofen, og at de satte pris på det kongelige besøket.

Førstehåndsinformasjon

Kronprinsparet la vekt på at det var veldig viktig for dem å få førstehåndsinformasjon fra mennesker som selv hadde opplevd flodbølgekatastrofen. For knappe to måneder siden var de selv i ferieparadiset Krabi i Thailand, som var ett av stedene som ble rammet, noe de har tenkt mye på i ettertid.

– Men det viktigste nå var å høre historiene til dem som ble rammet og den utrolige takknemligheten de viser over å være i live, sa Mette-Marit før stemmen brast og hun måtte overlate ordet til sin mann.

– En av pasientene oppholdt seg på Phi Phi-øyene som var nær der vi var, sa kronprinsen, som kjenner til denne øya fra oppholdet i Krabi.

Vanskelig å være utenlands

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit dro til Brasil på jule- og nyttårsferie 4. juledag, den 28. desember.

– Vi diskuterte situasjonen dagen før, men trodde ikke da at omfanget av katastrofen var så stort at vi burde bli hjemme. Men hadde vi visst hva vi vet i dag, hadde vi nok ikke reist, sier han og innrømmer at det var en vanskelig situasjon å være i da omfanget av katastrofen ble kjent.

Kronprins Haakon sier også at det vil bli vurdert om noen av kongefamiliens medlemmer skal reise til Thailand ved en eventuell minnemarkering for de norske ofrene, men at det foreløpig ikke er noen bestemte planer om dette.

Orientering

Før de besøkte de enkelte pasientene, fikk kronprinsparet en orientering om sykehusets beredskap for å ta imot de skadde pasientene fra blant annet Phuket-området.

Den spesielle Asia-avdelingen som ble opprettet ved Ullevål universitetssykehus i forbindelse med katastrofen, er nå nedlagt og de gjenværende seks pasientene er innlagt ved andre sengeposter på sykehuset.

Ullevål universitetssykehus har spilt en sentral rolle i beredskapen når det gjaldt å få overlevende nordmenn hjem fra katastrofeområdet. Sammen med Forsvaret har de også hatt et eget team som var på plass i Phuket-området i Thailand allerede 29. desember.

– Til sammen har rundt 3.000 hjemkomne nordmenn vært i kontakt med sykehusets beredskapsgruppe etter katastrofen, opplyser divisjonsdirektør Pål Madsen ved sykehuset til NTB.

Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX