Tyrkisk artilleri beskjøt i morgentimene onsdag den IS-kontrollerte grensebyen Jarablus med tungt artilleri, og tyrkiske kampfly angrep antatte IS-mål på bakken.

Fly fra den USA-ledede koalisjonen deltar også i offensiven mot de islamistiske opprørerne i området.

Jarablus ligger på grensa til Tyrkia og ble erobret av IS i 2013. Byen hadde før krigen drøyt 10.000 innbyggere, men mange har flyktet.

Spesialstyrker

– Den tyrkiske hæren og den internasjonale koalisjonens luftstyrker har satt i gang en militæroperasjon med mål om å fjerne terroristorganisasjonen Daesh fra Jarablus-distriktet i Aleppo-provinsen, het det i en kunngjøring fra Tyrkias statsminister Binali Yildirim, som benytter det arabiske akronymet for Den islamske staten (IS).

Ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu ble offensiven innledet i 4-tiden onsdag morgen, mens de første flyangrepene begynte to timer senere.

Noen timer senere rullet også et titall tyrkiske stridsvogner inn i Jarablus, der også tyrkiske spesialstyrker skal være på plass.

Opprørere deltar

Tyrkisk-støttede opprørere, både fra en islamistisk og en turkmensk gruppe, deltar også i offensiven for å gjenerobre Jarablus fra IS.

– Ved daggry ble det innledet en omfattende militæroperasjon for å frigjøre Jarablus, og styrker har nå krysset grensa og befinner seg inne på syrisk territorium, sier Mahmoud al Ali, som var leder for det lokale rådet i Jarablus før IS inntok byen i 2013.

Kurdisk milits

Ifølge tyrkiske medier befinner de tyrkiske stridsvognene seg alt 3 kilometer inne i Syria, men det er uklart hvor de er på vei.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan opplyste i morgentimene at den kurdiske YPG-militsen også er mål for operasjonen.

YPG-militsen støttes av USA i kampen mot IS og gjenerobret tidligere i måneden byen Manbij som ligger 33 kilometer sør for Jarablus.

Den tyrkiske militæroffensiven ble innledet få timer før USAs visepresident Joe Biden ankom Ankara.

Nekter journalister

Tyrkia nekter nå journalister adgang til grenseområdet og hevder at dette er til journalistenes eget beste, både med tanke på den generelle sikkerhetssituasjonen og mer spesifikt trusselen IS-opprørere i området kan utgjøre for dem.

Dersom IS blir fordrevet fra Jarablus, mister de også kontrollen over den siste grenseovergangen som er direkte knyttet til veinettet i Tyrkia.