Den voksende kritikken mot UDs hjelp til rammede nordmenn etter flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia dominerte også store deler av pressekonferansen mandag der listene over omkomne og savnede nordmenn etter katastrofen ble offentliggjort.

Petersen avviste blankt Aftenpostens oppslag om at UD tredje juledag skal ha stanset en registrering av savnede som politiet på eget initiativ hadde satt i gang. Ikke før torsdag 30.desember overlot UD registreringsarbeidet til Kripos.

Mange pressefolk oppfattet det som tilløp til en innrømmelse da Kripos-sjef Arne Huuse på pressekonferansen kom med sin forklaring på at det tok så lang tid før Kripos overtok jobben fra UD:

– Vi hadde forståelsen av at UD ønsket å gå gjennom materialet før det ble overlevert oss, sa Huuse

Killengreen presiserte

Men politidirektør Ingelin Killengreen, som er øverste sjef for politiet, lot ikke Huuses uttalelse stå alene:

– Politiet har ikke satt fram krav som UD har sagt nei til, presiserte hun.

Både Killengreen og utenriksminister Jan Petersen gjentok deretter flere ganger at det helt siden mandag 27. desember har vært flere daglige, og til dels kontinuerlige, koordineringsmøter mellom samtlige berørte etater, UD og politiet inkludert, om flodbølgekatastrofen og berørte nordmenn.

Begge understreket også at det hele tiden har vært klart at UD-materialet måtte overlates til politiet

Eterhvert kom det imidlertid fram at de omtalte koordineringsmøtene mellom etatene for en stor del har funnet sted på saksbehandlernivå.

Registreringsverktøy

Har UD et egnet verktøy for registrering av store mengder savnede, bortsett fra programmer som finnes på alle pc-programmer, var ett av spørsmålene utenriksminister Jan Petersen fikk på pressekonferansen. Utenriksministeren svarte at UD har et stort apparat til å ta imot opplysninger.

– Vi kan ikke avvise folk som henvender seg til oss med opplysninger i en katastrofesituasjon selv om opplysningene er få og mangelfulle, sa Petersen i en kommentar til kritikken om at UD har gjort en dårlig registreringsjobb, blant annet med dobbeltregistrering av flere personer

– Vår første tanke var ikke å sende spørsmålene videre til andre, men besvare dem, la Petersen til.

Opplegget ikke klart

Utenriksministeren bekreftet på nytt at regjeringens håndtering av flodbølgekatastrofen skal evalueres, men sa at opplegget for evalueringen ennå ikke er klart.

– Jeg er åpen for flere måter å gjøre dette på. Opplegget vil bli drøftet i regjeringen og gjerne med Stortinget, sa Petersen.

Han la til at han ikke har motforestillinger mot at det blir en uavhengig instans, for eksempel Stortinget, som står for den endelige evalueringen av myndighetenes håndtering av flomkatastrofen.