IMF mener at skattekuttene også vil kunne bidra til økte forskjeller og ber regjeringen gjøre endringer.

I en uttalelse onsdag skriver fondet at det overvåker utviklingen i Storbritannia nøye, og at det «er i samtaler med myndighetene».

Bakgrunnen er at finansminister Kwasi Kwarteng i forrige uke la fram et budsjettutkast med økte låneopptak og de største skattekuttene på 50 år.

Statsminister Liz Truss' ferske regjering har tro på at skattekuttene vil få veksten i gang i Storbritannia. Men markedet har reagert med å sende pundkursen rett ned.

– Ikke målrettet

Kritikere mener at tiltakene tjener de rike og gjør livet vanskeligere for de fattigste i en tid der millioner av briter sliter med økte levekostnader på grunn av prisstigningen.

IMF beskriver skattekuttplanene som «ikke målrettede».

– Gitt økt inflasjonspress i mange land, inkludert Storbritannia, anbefaler vi ikke store og ikke målrettede skattepakker nå, heter det i uttalelsen.

Regjeringen tok onsdag til motmæle.

– Vi har handlet raskt for å beskytte husholdninger og bedrifter gjennom denne vinteren som følge av økningen i energiprisene, som er uten sidestykke, skriver finansdepartementet og understreker at den vil få økonomien til å vokse og skape bedre levekår for alle.

– Sviende kritikk

Det er høyst uvanlig at IMF kommer med slik kritikk

Financial Times omtaler utsagnet som «sviende kritikk» av regjeringens skattepolitikk. IMF mener også at skattekuttene, som i stor grad vil komme de rike til gode, «trolig vil føre til økt ulikhet».

Storbritannia er inne i sin verste økonomiske krise på flere tiår. Prisstigningen er skyhøy og ligger på rundt 10 prosent, mens pundet falt til et rekordlavt nivå mot dollaren etter at økonomipakken ble lagt fram fredag i forrige uke.

Sentralbanken Bank of England har sagt at de ikke vil nøle med å innføre tiltak for å få kontroll på prisveksten. Styringsrenta er allerede på 2,25 prosent, det høyeste siden 2008.

Også USAs finansminister Janet Yellen uttrykker stor skepsis til pakken. Hun sier at USA også «følger utviklingen veldig tett». Hun vil ikke gå inn i planens detaljer, men påpeker at både USA og Storbritannia har «betydelige inflasjonsproblemer» og sentralbanker som arbeider med å få svekket den.