- Venstres låneforslag vil ikke hjelpe spesielt mange unge inn på boligmarkedet. Det vil rett og slett være en subsidiering av alle de ungdommene som allerede har god råd, i og med at alle de som har økonomi til å håndtere et lån i utgangspunktet vil få et billigere lån, mens veldig få av de som ikke har råd, vil få råd med dette, sier Ronny Kjeldsberg i Rødt.

Slik er modellen

Adressa.no fortalte i går om Venstres finansieringsmodell som skal bidra til at førstegangsetablerere mellom 20-35 år kommer seg inn på boligmarkedet. Gjennom et statlig lån på 25 prosent av kjøpesum på boligen kan etablerere ha råd til en bolig på ca 2,5 millioner kroner. Lånet skal være til gunstig rente og med avdragsfrihet, og må innfries når boligen blir solgt.

I dag eier åtte av ti sin egen bolig, men for de aller fleste etablererne er dette umulig. I alle fall uten foreldrenes hjelp.

Vil unngå klasseskiller

-Får vi ikke denne gruppa inn i boligmarkedet, vil vi se stadig økende klasseskiller i Norge, hvor det blir stadig viktigere å ha foreldre med god råd.

Vårt forslag vil øke kjøpekraften til denne gruppa med 20-25 prosent, uten at det medfører en subsidiering. Dette er et lån som skal betales tilbake med renter, omtrent som et studielån. I Norge er det slik at også barn av rikfolk får studielån. Om Ronny Kjelsberg mener det er høyrevridd å støtte en slik modell, får det være hans eget problem, sier Trond Åm i Sør-Trøndelag Venstre.

Tror de rike blir rikere

- Venstres låneforslag vil rett og slett være en subsidiering av alle de ungdommene som allerede har god råd, i og med at alle de som har økonomi til å håndtere et lån i utgangspunktet vil få et billigere lån, mens veldig få av de som ikke har råd, vil få råd med dette. Dette er et utrolig lite treffsikkert forslag og en klassisk omvendt Robin Hood-politikk av Venstre. Det viser bare nok en gang at partiet ofte er til høyre for Høyre i økonomispørsmål, sier Kjeldsberg.

- Prisreguleringens tid er forbi. De fleste i dag er enige om at å gå tilbake til den boligpolitikken vi hadde fram til slutten av 70-tallet ikke er en farbar vei. Veksten i byggekostnader, høye kommunale utgifter og penger under bordet bidro til å sette hele systemet i miskreditt. Derfor vil ikke engang LO eller OBOS tilbake til det som Rødt og SV foreslår for å løse dagens utfordringer i boligmarkedet, svarer stortingskandidat Jon Gunnes i Venstre.

Modell-forvirring

Privatøkonom i Sparebank 1 SMN, Endre Jo Reite,  kommenterte også Venstres forslag på adressa.no i går. Han la til grunn at det statlige lånet er ment å skulle dekke avgifter og gebyrer, som er knyttet til  nye boliger, og ikke vil slå inn på bruktboliger. I forlengelsen av dette mente han at modellen ikke vil fungere.

- Reite har han innført et kriterium som ikke er en del av vårt forslag. Vi mener at et slikt lån må kunne gis til alle førstegangskjøpere, for eksempel i en bestemt aldersgruppe. Men etter som det vil være vanskelig å beregne nøyaktig hvor høye de offentlige avgiftene er, kan man for eksempel beregne et snitt som kan være en veiledende prosentsats på alle boliger for førstegangskjøpere, som forfaller i det øyeblikk boligen selges, sier Jon Gunnes.

- Mangler politisk styring

- Det er altså tale om et forslag som vil angå svært mange, i en kritisk fase i den norske boligprisutviklinga. Jeg tror det vil ha en viktig og umiddelbar effekt, og så må vi som Reite sier sette oss ned og løse alle de andre, grunnleggende utfordringene sammen, sier Åm.

Ronny Kjeldsberg mener det ikke finnes politisk styring på boligmarkedet.

- Problemet med boligmarkedet i dag, er at det er fullstendig fritatt for politisk styring. Vi vil bygge opp et prisregulert alternativ til dagens markedstvang, både innenfor eie- og leiemarkedet. Vi vil også bygge 5000 nye studentboliger årlig. Alt dette vil fungere som en markedsregulator og holde prisene i resten av boligmarkedet nede, slik at vanlige folk igjen vil kunne ha mulighet til å kjøpe seg en bolig, sier han.