Firmaet Ritek, som holder til på Rinnleiret i Levanger, har jobbet på spreng de siste dagene for at i alt 80 lastebiler kan sendes med fly fra Værnes. De første ti blir sendt allerede i ettermiddag.

Det er forsvarets gamle lastebiler av typen M6 som nå er overhalt og klargjort av de ansatte hos Ritek. Kjøretøyene er samlet inn fra hele landet og firmaet klargjør slike biler for innsats for Røde Kors over hele verden. I romjulen kom den første henvendelsen fra norske myndigheter om de hadde kjøretøy klar, men selve beslutningen om å sende biler fra Rinnleiret til sørøst-Asia kom senere.

- Så sent som nyttårsaften var det fortsatt usikkert om det var kjøretøy herfra som skulle settes inn, sier Stein Brauten som har ansvaret for klargjøringen.

Valget falt tilslutt på M6-lastebilene på grunn av at de er godt egnet til å ta seg frem i det terrenget som er i katastrofeområdene.

- De har drift på samtlige seks hjul og lastekapasiteten er rimelig god slik at de vil gjøre stor nytte for seg i det hjelpearbeidet Røde Kors yter, sier Brauten.

I alt vil 20 lastebiler sendes til Sri Lanka og de resterende 60 til Indonesia. Samtlige blir fraktet med gigantiske lastefly fra Værnes. Med på lasset blir også en ledelsesstab som trener opp lokale sjåfører i bruken av kjøretøyene. Mens det norske personalet kan reise hjem igjen etter utført oppdrag er det ingen av bilene som returnerer til Norge.