Utvalgets leder Jan Reinås overrakte rapporten til justisminister Odd Einar Dørum i ettermiddag.

Politiet burde inn

UD burde varslet Helse- og omsorgsdepartementet og Justisdepartementet på et tidligere tidspunkt. Departementets ledelse hadde ikke god nok forståelse av helhetsbildet, og manglet telefonkapasitet, bemanningssystemer og systemer for registrering, slår utvalget fast.

– Arbeidet med registrering av savnede burde vært gjort av politiet fra første stund, heter det i utvalgets konklusjoner.

Manglet beredskap

Reinås sa på en pressekonferanse i dag at Utenriksdepartementet manglet planer for katastrofehåndtering.

– Det var Utenriksdepartementet som håndterte krisen i den første og mest krevende fasten. Alle departementer skal ha beredskapsplaner, følge dem opp og fornye planene når det er relevant. Vi må konstatere at Utenriksdepartementet ikke hadde noen planer som var relevante for å håndtere katastrofer. De hadde varslingsrutiner, men det er ingen katastrofeberedskap. De hadde ingen trening, sa Reinås.

Manglet forståelse

Reinås kritiserte videre departementet for manglende forståelse av krisens omfang og kompleksitet. Han mener Helse- og omsorgsdepartementet burde bidratt fra første stund.

– Men det skjedde ikke, sa Reinås, og pekte på at det i UD var uklar organisering, manglende ansvar og mangel på personalledelse og interninformasjon.

La frem rapporten. Utvalgsleder Jan Reinås (t.v.) sammen med utvalgsmedlem Truls Fyhn før presentasjonen av rapporten fra evalueringsutvalget for flodbølgekatastrofen. Foto: SCANPIX
Omkom. Denne vestlige turisten lå død på stranden Khao Lak i Thailand 29. desember. Foto: AP/SCANPIX