Etter å ha brukt Facebook i kun to måneder presterer 70-åringer bedre på kognitive tester. Hele 25 prosent bedre, viser en ny amerikansk studie gjort blant mennesker med en snittalder på 79 år.

- Ideen til studien hadde utgangspunkt i resultater som antyder at det å lære seg noe nytt, og ikke bare bli en sofapotet når man går av med pensjon, fører til bedre kognitive prestasjoner, sier doktorgradsstudent Janelle Wohltmann ved University og Arizone ifølge forskning.no.

Hun så også på dokumentasjon som viser at folk som er sosialt aktive og mindre ensomme, har bedre hjernehelse ved høy alder.

- Ikke for alle

Testene som ble gjort målte hvor godt arbeidsminnet til testpersonene fungerte. Det viste seg at de som brukte Facebook var flinkere til å holde fokus på relevante opplysninger, mens de stadig måtte forholde seg til ny informasjon.

Studenten mener imidlertid at Facebook ikke er for alle eldre.

- Det finnes utvilsomt også andre måter å holde hjernen i trim på. Det er viktig å forstå og kjenne til de aspektene ved Facebook som folk er bekymret for, som hvordan man sikrer profilen sin. Så jeg ville ikke foreslå at bestemor rekrutteres umiddelbart, med mindre noen kan gi henne en skikkelig innføring og støtte i sikker bruk, sier Wohltmann i en pressemelding.

- Viktig å forske på eldre

Så mange som én av tre eldre i USA bruker sosiale medier, ifølge Pew Internet & American Life Project.

- Vi vet lite om eldres bruk av sosiale medier. De er en stadig voksende brukergruppe på Facebook, så det er viktig å drive forskning på dem, sier Wohltmann.

I alt 42 personer deltok i studien som enda ikke er avsluttet. De nye funnene er ikke blitt publisert i noe internasjonalt tidsskrift.