Den knøttlille landsbyen i New Hampshire, 30 kilometer sør for grensa til Canada, setter sin ære i å være først ute når det holdes valg i USA.

Landsbyens eneste valglokale åpnet derfor ved midnatt natt til tirsdag lokal tid, og før resten av USA våkner er de rundt 20 stemmene talt opp.

Landsbyen Harts Location rundt 130 kilometer unna vil ikke være dårligere, og også de gjør unna valget lenge før daggry.

Særlov

Valgloven i New Hampshire åpner for at små steder med under 100 innbyggere får åpne valglokalene alt ved midnatt, noe Dixville Notch har gjort siden 1960. Ved presidentvalget i 2008 ble Barack Obama den første demokrat som noensinne har vunnet i landsbyen, med 16 stemmer mot republikaneren John McCains seks.

New Hampshire er i år en av de såkalte vippestatene, der det er knyttet stor usikkerhet til hvem som stikker av med valgmennene. Et gjennomsnitt av de siste meningsmålingene i delstaten tyder på at det blir Obama, som får 49,2 prosent oppslutning på målingene, mot 47,7 prosent for Mitt Romney.

Først og sist

De amerikanske delstatene avgjør selv når de åpner og stenger valglokalene, og den første ordinære åpningen av valglokalene finner sted i Vermont klokken 5 tirsdag morgen lokal tid, 11 norsk tid.

Kentucky og Indiana er de første til å stenge valglokalene, noe som skjer ved midnatt natt til onsdag norsk tid. Alaska er den siste delstaten som stenger valglokalene, noe som skjer klokka 6 onsdag morgen norsk tid.

Resultatene pleier vanligvis å være klare mellom klokka 4 og 8 om morgenen etter valgdagen, men dersom det er jevnt kan de komme mye senere.