Foto: RUNE PETTER NESS

- Valget i år er spesielt viktig. De siste åtte årene med republikansk regjering har skadet landet. Nå ønsker vi å se en forandring, sier Courtney Adante (35), som står i kø utenfor et stemmelokale i Grand Street i Chicago sentrum.

Hjelp til fattige

Adante mener Obama vil sørge for programmer som vil hjelpe USAs fattige.

- Han vil hjelpe og støtte folk, ikke innføre sosialisme som mange hevder, sier Courtney Adante. Hun jobber i en bank.

- McCain har erfaring

Litt lenger i bak i køen står Lewis Kubitc. Hans stemme går til John McCain.

- Jeg tror at McCain står for de riktige verdiene. Han har erfaring. Det er en masse energi rundt Obama, men jeg tror ikke vi vet helt hva han står for. Jeg regner med at hans uerfarenhet vil vise seg. Jeg tror ikke han klarer å gjennomføre endringene han snakker om. Han lover mer enn han kan holde.

–Tåkeprat

- Det har vært mye fokus på Obamas forbindelser med Bill Ayers og Jeremiah Wright, mener du han har en skjult agenda?

- Nei. Det er bare tåkeprat, sier Lewis Kubitc, som jobber som finansrådgiver.

Høyere deltagelse

Over hele USA søker folk til valglokalene. Velgerregistreringen har vært rekordstor, særlig blant unge, svarte og latinamerikanere. Det er spådd at valgdeltagelsen vil ligge langt over normalen, som er rundt 50 prosent.

Større valgdeltagelse betyr utfordringer til valgapparatet som ikke alltid fungerer knirkefritt. Mange, kanskje så mye som en tredjedel, har forhåndsstemt. Det vil hjelpe litt på avviklingen.

Forberedt på trøbbel

Skulle valget bli veldig tett, kan det fort bli strid om valgprosessen. En hær av advokater er ute for å sikre at folk får avlagt stemme.

Enkelte steder må velgerne også regne med å måtte forsvare seg mot folk som stiller spørsmål ved retten deres til å stemme. Det har vært mye strid om falsk velgerregistrering i forkant av dette valget, for eksempel er Mikke Mus registrert som velger i Florida. Det er uklart om han er republikaner eller demokrat.

Foto: RUNE PETTER NESS
Foto: RUNE PETTER NESS