Ialt er 298 mennesker omkommet Nasjonaliteten til fire personer er ennå ikke bekreftet. Det opplyste visepresidenten i Malaysia Airlines Europa, Huib Gorter,  på en pressekonferanse på Schiphol i ettermiddag.

44 av de omkomne er fra Malaysia,  27 fra Australia, 12 fra Indonensia, 9 fra Storbritannia, 4 fra Belgia, 4 fra Tyskland, 3 fra Filippinene, en fra Canada og en fra New Zealand.

Kritikk

Flyselskapet jobber nå med å legge til rette for at de nederlandske pårørende kan besøke ulykkesstedet.

Det har allerede vært kritikk mot flyselskapet fordi man valgte ruten fra Amsterdam over det urolige området i Ukraina.  Spørsmålet ble også reist på pressekonferansen.

- Vi fulgte IATAs regler. Flere andre fly hadde fløyet samme rute tidligere på dagen, svarte selskapets representant. Men han forsikret også om at man heretter vil fly lenger sør over Tyrkia.

Kjente nederlendere

I Nederland flagges i dag på halv stang. Katastrofens omfang er for alvor gått opp for nasjonen. Blant de omkomne er flere kjente nederlendere, blant dem Joep Lange. Han har vært en internasjonal pioner innenfor aidsforskning og har jobbet innenfor feltet helt siden han som ung sykehuslege tok imot de første aidssyke på åttitallet.

Ofrene får navn og ansikt

Også et medlem av parlamentet, Willem Witteveen fra det nederlandske Arbeiderpartiet, omkom. Han var sammen med kona og datteren. I kommuner rundt omkring i landet rapporteres det om familier med barn som satt i flyet. Ofrene er i ferd med å få navn og ansikter.

Avisen NRC skriver:  Dette er en menneskelig katastrofe for Nederland og en dramatisk vending i den største politiske krisen mellom øst og vest siden den kalde krigen.

foto
Store vrakdeler ligger spredt på ulykkesstedet. Foto: ntb scanpix