Mona Røstad, Thomas Furunes, Bente Resell Krogstad og Turid Guldberg teller forhåndsstemmene i Trondheim kommune. Foto: Anne Berit Fagernes

- Men det forutsetter at alt går glatt, og at vi ikke får for mange avvik eller at teknikken slår feil, sier Bente Resell Krogstad, som er ansvarlig for tellingen under årets valg.

Klokka 12.00 på valgdagen er sju medarbeidere godt i gang med tellingen. Den ene esken etter den andre blir registrert, åpnet og telt i scanneren. Dette er forhåndsstemmer som hører hjemme i Trondheim kommune, så langt cirka 40 100.

Når det drar seg til utover ettermiddagen og kvelden er tellekorpset økt til elleve. De fleste av dem har vært med på dette før, og vet hva som venter.

Elektronisk rapportering

Tidligere var det slik at valgdistriktene rapporterte på telefon, men nytt av året er at nå rapporteres antall stemmer elektronisk.

- Oslo har hatt problemer med denne rapportering, blant annet fordi de er både kommune og fylke, men vi har testet systemet og føler oss sikre på at det fungerer som det skal, sier Resell Krogstad.

Når et valglokale er stengt blir alle registrerte velgere rapportert elektronisk. Deretter blir stemmene talt manuelt, lagt i esker og kjørt ned til Valgstyret i fylkestingsalen. Her blir stemmesedlene lagt i scanneren for å bli talt elektronisk.

Teller minst to ganger

- Vi teller alle stemmer to ganger, og det er ved andre telling vi oppdager eventuelle avvik. Feilen retter seg ofte i scanneren, den teller ikke feil. Finner vi blanke stemmesedler kan vi ikke gjøre noe, men det er heldigvis få, sier Resell Krogstad.

Hun tror at tellekorpset kan være ferdige midtveis i tirsdagsnatten, hvis ikke noe spesielt skjer.

- Vi kan tro og håpe, men det skjer alltid noe. Vi er ikke ferdige før siste stemme er talt, og klokka blir det den blir.

Og som om ikke to tellinger er nok; når Valgstyret i kommunen har gjort jobben og alle stemmene er talt opp og pakket i esker, tar Fylkesvalgstyret over. De sjekker resultatet til Valgstyret, og rapporterer videre til Riksvalgstyret.

Ved stortingsvalget i 2009 var tellekorpset ferdig med tellingen i 8-tiden neste morgen.

På valgdagen må du stemme i egen kommune, men du kan bruke hvilket som helst valglokale. Valgkort gjør prosessen mindre tidkrevende, men i prinsippet trenger du bare gyldig legitimasjon.

Valglokalene stenger kl. 21.00.