Andrea Hvattum, Ruben Haugan og Sverre Aleksander Solum arrangerer valgvaken på Samfundet i natt. Foto: ØYSTEIN JOREM

- De fleste er nok fan av Obama her inne, men jeg kjenner noen få som synes McCain bør vinne, sier statsvitenskapstudent Ruben Haugan. Han er en av arrangørene fra linjeforeningen De Folkevalgte, som er ansvarlig for hele valgvaken.

I utgangspunktet skulle hele vaken arrangeres oppe i Storsalen, men Madrugada sørget for at de heller ble flyttet ned til Lycke i underetasjen. Her er det plass til 250 personer, men sannsynligvis kunne de fyllt plassen to ganger. Selv to timer etter dørene åpnet, er køen lang utenfor lokalet.

- Selv om det er langt borte påvirker det oss i stor grad. Det handler om lederen av den frie verden. Det påvirker oss gjennom at vi er medlem av Nato, og det er viktig for det politiske klimaet mellom USA og Europa, sier Haugan.

Må stenge kl. 04

De regner med at en stor del av de frammøtte på Samfundet vil holde ut helt til en vinner er kåret i løpet av natten. Men på grunn av kommunale bestemmelser er de nødt til å stenge klokken 04.

- Det kommer nok til å bli god stemning og høy ølføring utover natten. Det er selvsagt kjedelig om valgresultatet ikke kommer før etter vi er stengt, men slik tallene ser ut nå ser det ut som vi rekker det, sier Sverre Aleksander Solum.

Obama-tilhengere

Både han og medstudentene Sverre Aleksander Solum og Andrea Hvattum hadde valgt Obama dersom de hadde hatt muligheten til det.

- Obama står mye nærmere de nordiske verdiene med en sterk velferdsstat. Derfor møter han en mye større forståelse for sin politikk hos oss, sier Haugan.

Mobiliserer unge

- Obama har klart å mobilisere en helt ny generasjon. Han har klart å få liv i selve grasrota i USA. Den statlige innflytelsen på økonomien har vært minimal under Bush-administrasjonen, men Obama står for en større offentlighet i USA, sier Haugan.

- Palin ødelegger

Hvattum mener også valget av Sarah Palin som visepresidentkandidat kan ha ødelagt for McCain.

- Jeg synes det er synd for McCain at han har valgt en medkandidat som Palin. Bare se på telefonspøken hun ble utsatt for. Når hun ble tatt på senga av en slik samtale, hvordan vil hun klare seg i en viktigere situasjon, sier hun.

Ventet utenfor

Utenfor lokalet står Camilla Maukon Muren og Kevin Gaze. De har ennå ikke kommet seg inn, men håper å få lukket dørene bak seg før resultatene begynne å strømme inn.

- USA er en supermakt og det er viktig for oss å ha et godt forhold til de. Derfor er valget så interessant, sier Muren.

Begge støtter Obama.

- Det er han jeg er mest enig med i de fleste saker. Han virker som en bra person, sier Muren.

I løpet av kvelden dukket flere foredragsholdere opp, og det ble avholdt quiz. Når resultatene begynner å renne inn, er det derimot tv-en som får studentenes oppmerksomhet.

Camilla Maukon Muren og Kevin Gaze hadde enda ikke kommet seg innom dørene ved midnatt. Foto: ØYSTEIN JOREM