Forfatteren Fredrik Skagen og hans kone Eva nølte ikke da pensjonisten Willy Mørch ringte for få dager siden:

- Vi betaler gladelig 15 000 kroner for at en fisker i landsbyen Krabi skal få ny arbeidsredskap. 300 båter ble ødelagt av flodbølgekatastrofen. Vi er gjerne med på å erstatte én av båtene, sier Skagen.

Kan forsørge en hel familie

Også Mørch og hans kone Bjørg har gitt 15 000 av egne midler for at en av de rammede fiskerne skal få levebrødet tilbake. De legger vekt på at én båt kan forsørge en familie på syv personer. Beløpet vil derfor bli en meningsfull gave med virkning i mange år fremover.

Med Mørchs initiativ har Longtail-aksjonen fått en egen avdeling i Trondheim. Mørch ble interessert i denne virksomheten da han hørte et intervju med Lisbeth Finsch fra Røyken. Hun opplevde flomkatastrofen i Krabi på nært hold, og startet innsamlingen til fiskerne allerede på hotellet i Thailand.

Samtidig ringte hun til venner på hjemstedet og ba dem sette i gang med å skaffe penger. Da hun kom hjem en uke etter, stod det 150 000 kroner på bok. Beløpet har i dag vokst til 400 000.

Innsamlingen ble kalt Longtail-aksjonen, og det nyetablerte styret i avdelingen i Trondheim består av Fredrik Skagen og Samantha Chunnoo fra Sør-Trøndelag Røde Kors.

Praktisk selvhjelp

3. februar går Willy Mørch om bord i flyet til Thailand, og vel fremme i fiskerlandsbyen Krabi regner han med å møte fiskerne som får nye båter fra Trondheim, samtidig som han vil ha mulighet til å kontrollere at det innsamlede beløpet havner i riktige hender.

- Jeg håper at flere i Trondheim og Trøndelag vil tenne på denne ideen, som er en praktisk form for hjelp til selvhjelp. Enkeltpersoner kan gå sammen om å finansiere én farkost, og 15 000 kroner kan vel også være en passende nyttårsgave å bidra med for bedrifter i Midt-Norge, sier Mørch, som forlengst er blitt kjent for sitt engasjement som frivillig gatefeier og innsamler av mat til trengende i nærmiljøet.

- Hvor tar du dette uoppslitelige engasjementet fra?

- Jeg er opptatt av mennesker, svarer Mørch nøkternt.

Foto: IVAR MØLSKNES
Foto: IVAR MØLSKNES