Flertallet av dem som har forlatt landet er menn, og mange av dem har tatt seg til naboland ved hjelp av biler, sykler eller til fots. Frykt for å bli sendt i krigen i Ukraina ligger bak masseflukten.

Vsevolod satte seg i bilen og kjørte i fire dager til Georgia. Ved grensa måtte han sette igjen bilen før han krysset til fots.

– Som 26-åring har jeg ikke noe ønske om å bli sendt hjem i en sinkkledd kiste eller skitne til hendene mine med andre blod, bare på grunn av krigen til en person som ønsker å bygge et imperium, sier han.

Lange køer

Ifølge innenriksdepartementet i Georgia har det siden onsdag i forrige uke ankommet 53.000 russere til landet. I Kasakhstan opplyser myndighetene at 98.000 russiske statsborgere har krysset grensa, og finske grensevakter opplyser at 43.000 har ankommet der.

3.000 russere har også funnet veien til Mongolia de siste dagene, og også over Storskog i Finnmark har det ankommet hundrevis av russiske menn.

Uerfarne rekrutter

Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu har forsøkt å bremse masseflukten og understreker at det bare er rundt 300.000 reservister med kamperfaring eller annen militærtjeneste bak seg som skal mobiliseres, men fra flere steder i Russland har det kommet rapporter om at også uerfarne rekrutter blir innkalt.

Mange russiske menn frykter også at det kan komme en ordre om full mobilisering på grunn av utviklingen i Ukraina, noe de ikke akter å vente på.

– Det er en risiko for at de vil kunngjøre full mobilisering, sier en mann som flyktet fra St. Petersburg til Kasakhstan, en kjøretur som tok ham tre dager,

Både Georgia og Kasakhstan har visumfrihet for russere, mens Finland og Norge krever visum.