– Velgerne har bestemt at Høyre igjen skal få statsministeren, sa Høyre-leder Erna Solberg da hun erklærte valgseieren foran partifellene mandag kveld.

Seiersmarsj

Det utartet raskt til en veritabel seiersmarsj ned Karl Johans gate da Høyre-leder øytre-ledere Erna Solberg valgte å spasere fra valgvaken på Radisson Blu Scandinavia Hotel til Stortinget. Med begeistrede partifeller, jublende og viftende med blå Høyre-flagg og et tallrikt pressekorps på slep, valgte den kommende statsministeren å se framover.

– Det er alltid utfordrende å forhandle med andre partier. Her må vi alle gi og ta, men vi har et grunnlag som gjør at dette kommer til å gå bra, sa Solberg.

Hun påpeker at det vil ta noe tid før regjeringsforhandlingene vil starte. Først skal partiene ha sine interne runder for å skaffe seg et mandat.

– Jeg har gjort mye oppi hodet mitt, men vi skal snakke med de andre om hvordan prosessen skal være, sa Solberg rett før hun gikk opp Løvebakken for å møte de andre partilederne til debatt.

Erna på gråten

Solberg var på gråten da hun i en ellers nokså avmålt og behersket seierstale på valgvaken takket ektemannen Sindre og deres to barn.

– Det er deres grasrotorganisering på hjemmebane som har gjort dette mulig, sa hun.

Allerede i den første prognosen lå dagens opposisjonspartier an til å ta stortingsflertallet sammen. Da Stoltenberg erkjente valgnederlaget noen timer senere var bildet enda tydeligere: Høyre og Fremskrittspartiet lå an til å sikre seg 77 mandater da nesten 2,4 millioner stemmer var talt opp. Det betyr at de to borgerlige partiene trolig klarer seg med støtte fra bare ett av sentrumspartiene for å danne et flertallssamarbeid.

Venstre og KrF lå an å få henholdsvis ni og ti mandater – jevnstore med 5,2 og 5,6 prosents oppslutning.

Politikken er viktigst

Frp-leder Siv Jensen har lovet tøffe forhandlinger om hva slags politikk den nye regjeringen skal føre. Men etter at hun under elleville scener på partiet valgvake hadde ropte «Morna, Jens!» til latter og jubel fra salen, ga hun uttrykk for at hun også ville gå inn i samtalene med kompromissvilje.

– Man må gi for å få, sa Frp-lederen til stor applaus fra de mange hundre Frp-erne på valgvaken på Ballroom i Oslo sentrum.

– Det viktigste for KrF er politikken, og vi ser at vi nå reelt får betydelig innflytelse. Nå kommer det politiske Norge til å bli trukket mot sentrum. Det er vi veldig glad for, sa KrF-leder Knut Arild Hareide.

Alle de fire partilederne er naturlig nok klare på at de vil forhandle om mest mulig gjennomslag, men ingen av dem ville valgnatta foregripe innholdet i det som trolig blir langvarige og tøffe samtaler.

Jens erkjente tapet

– Jeg vil i kveld gjøre det klart at jeg vil søke avskjed for min regjering etter framleggelsen av statsbudsjettet 14. oktober. Jeg gratulerer Erna Solberg med seieren, sa statsminister og Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg da han talte til partifellene mandag kveld.

Han er fortsatt leder for landets største parti, med en ventet oppslutning på 30,8 prosent og 55 stortingsmandater.

Gjennom hele valgkvelden kjempet dessuten Sosialistisk Venstreparti for harde livet for å holde hodet over sperregrensen. Nær sagt fra halvtime til halvtime lå partiet vekselvis over og under en oppslutning på 4 prosent. En halv time over midnatt syntes en fortsatt tilværelse på Stortinget å være sikret. Med 4,1 prosents oppslutning sikret SV seg fem utjevningsmandater og dermed en representasjon på sju mandater.

Velgerne straffer ikke Senterpartiet like hardt som stortingskollegene Ap og SV. Prognosene viser at partiet kan få en oppslutning på 5,8 prosent og kommer til Stortinget med 11 representanter, en mindre enn i dag.