Damaskus: – 40 lastebiler står på den tyrkisk-syriske grensen. Maten går ut mandag, sa Egeland på en pressekonferanse i Genève torsdag.

Han sier at lastebilsjåførene har sovet på grensen i en uke uten å komme noen vei.

– Så vær så snill, president Assad, gjør din del så vi er i stand til å dra til den østlige delen av Aleppo og også andre beleirede områder, sa Egeland i en direkte appell til Syrias president Bashar al-Assad.

– Desperat behov

Den danske FN-tjenestemannen Jens Lærke varsler at det er desperat behov for nødhjelp i og rundt den syriske storbyen.

– Det har vært en mørk uke i Syria, og utsiktene er ikke gode, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

Ifølge Røde Kors har 13,5 millioner personer i Syria behov for nødhjelp. Mandag ble en av FNs nødhjelpskolonner bombet. Lastebilene ble helt utbrent, og 21 mennesker ble drept.

Men torsdag kom beskjeden om at hjelpeorganisasjonen er klar til å gjenoppta forsøket på å få inn nødhjelp.

– Nye hjelpesendinger vil gå så snart vi har fått de forsikringene vi trenger fra partene i konflikten. Behovene er svært store for mange tusen sårbare bor i utsatte og lite tilgjengelige områder, og vi klargjør nå nødhjelpen til disse områdene, sier Norges Røde Kors-representant Ola Ulmo i Damaskus.

Drepte hjelpearbeidere

60 frivillige og ansatte i Syrisk Røde Halvmåne har blitt drept mens de har gitt hjelp, opplyser han.

– De frivillige tilhører lokalsamfunnene der vi leverer hjelp, og de har derfor den tilliten som trengs for å få tilgang til å gi nødhjelp som mat og medisiner i sine områder, sier han.