Erna Solberg er torsdag ettermiddag en svipptur til Stockholm for opptak av programmet Skavlan som har sesongpremiere fredag kveld, skriver Aftenposten.no.

Kvinnen som i oktober blir Norges nye statsminister deltar i talkshowet sammen med blant annet den svenske poprinsessen Laleh og den danske filmprodusenten Peter Aalbæk Jensen.

Programleder Fredrik Skavlan konfronterte Solberg med opptrinnet der Solbergs ektemann Sindre Finnes skjelte ut NRK på twitter og ba om at programleder Ingunn Solheim måtte permitteres.

- Hva sa du til ham etter det?

- Jeg sa at det går ikke an. Jeg kom hjem, han var litt opphisset. Jeg sa at dette går ikke, og han sa at det skjønner jeg, svarte Solberg.

Etter dette slettet Finnes meldingene, og ba den profilerte NRK-programlederen om unnskyldning.

- Det går en kule varmt. Innimellom oppleves det som mer urettferdig for den som sitter hjemme, og føler at det blir skjevt. Det er bra med ektefeller med engasjement, sa Høyre-lederen.

- Jeg blir litt irritert, for jeg vet at dette er noe jeg må svare for i debatter etterpå. Men samtidig er jeg glad for at jeg har en mann som er så glad i meg at han føler han må beskytte meg litt.

Avslappet flytur

Aftenposten tok flyet til og fra Stockholm sammen med en avslappet Høyre-leder, som brukte tiden i luften på å småprate med rådgiverne sine, spille «Candy Crush» på Ipaden og bli intervjuet.

- Det er første gang du er ute og reiser etter at dere vant valget på mandag. Ser folk på deg på en annen måte nå når de vet at du skal bli ny statsminister?

- De gratulerer meg mye, så det er veldig hyggelig å være ute og reise. Men i løpet av valgkampen begynte mange å ta det for gitt at jeg skulle bli statsminister, så forskjellen er ikke så stor, sier Solberg til Aftenposten.

Egoistisk liv

Under TV-innspillingen fikk Solberg flere spørsmål om balansegangen mellom livet som politiker og rollen som mor og ektefelle.

- Rikspolitikere lever egentlig et veldig egoistisk liv. Det er din jobb som er viktigst, alt tilpasses ditt liv. Vi er en tett sammensveiset familie. Men mine barn har sett meg litt lite, og min mann har tatt mye av belastningen, sa Solberg.

- Føler du deg egoistisk? spurte Fredrik Skavlan.

- Jeg føler at livet mitt er egoistisk, men jeg føler ikke jeg selv er det. Høyres behov har noen ganger kommet foran min families.

Høyre-lederen fikk også flere spørsmål om Fremskrittspartiet. I utenlandske medier beskrives Frp etter valget flere steder som et Høyre-ekstremt parti, og enkelte har trukket frem at massedrapsmannen Anders Behring Breivik har vært medlem av partiet.

- Etter valget har det vært mye internasjonal kritikk av Frp blant annet i Sverige som jeg ikke synes det er grunnlag for. Det er feil å plassere Frp som et fremmedfentlig parti, sa Solberg.

Hun kommenterte også Siv Jensens etterhvert så berømte "Morna Jens"-skrik på Fremskrittspartiets valgvake.

- Dette var en intern valgvake for Frp der de hadde et veldig behov for å si at de hadde vunnet. Også har vi litt ulik stil, sa Solberg til humring fra salen.

Til forhandlinger

Før Sverige-turen kom Solberg rett fra et møte i Høyres arbeidsutvalg om de kommende regjeringsforhandlingene. I dag møtes Høyres sentralstyre og peker ut hvem som skal være partiets forhandlingsdelegasjon og prioriterte saker de skal kjempe gjennom.

- Har du fortsatt tro på at det er mulig å få med alle fire partier i regjering?

- Vi har en positiv tone som jeg mener gjør det mulig, men vi må se hvor langt vi kommer i de vanskelige sakene . Det er egentlig mest et spørsmål om forhandlingsvilje på begge sider, sier Solberg til Aftenposten.

Overtar i oktober

Etter stortingsvalget mandag 9. september er det klart at de fire partiene som ønsker en ny regjering fikk flertall. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har varslet at han går av etter at den rødgrønne regjeringen har lagt frem sitt siste statsbudsjett den 14. oktober.

Etter alt å dømme overtar Erna Solberg som statsminister for en ny, borgerlig regjering en gang i løpet av siste halvdel av oktober.

Hvilke partier som blir med i regjeringen er foreløpig ikke klart. Dette vil bli avklart i samtaler mellom Høyre, KrF, Venstre og Frp de nærmeste ukene.

Skavlan-programmet der Solberg er gjest sendes på NRK og SVT fredag kveld.

Høyre-leder Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes i huset sitt i Bergen. Foto: NTB scanpix