Sverigedemokraterna la onsdag fram åtte av kravene de har tenkt å stille til Moderaterna (M) dersom de kommer i regjeringsforhandlinger etter valget i Sverige. Halvparten av dem tar for seg kriminalitet, migrasjon og integrering.

– Sikkerhetsspørsmål vil gå foran alt annet i neste regjeringsperiode, sa SD-leder Jimmie Åkesson på en pressekonferanse onsdag.

Blant annet vil partiet innføre tiggeforbud, utvisning ved lovbrudd og opprette «visitasjonssoner» i Sverige. Det innebærer at politiet kan foreta kroppsvisitasjoner av personer og biler uten særskilt grunn.

Vil forhandle med Liberalerna

Åkesson sa videre at avtalen de eventuelt oppnår med en M-ledet regjering, vil bli forhandlet, men at den bør være bedre og mer detaljert enn januaravtalen den forrige rødgrønne regjeringen hadde med Centern og Liberalerna.

Sistnevnte er en trolig kandidat i en M-ledet regjering, men vil også sannsynligvis ha problemer med deler av SDs krav, ifølge TT.

Åkesson på sin side hevder kravene er utformet på en måte som legger til rette for en avtale med Liberalerna, og viser blant annet til at SD ikke vil fjerne retten til asyl, men ønsker å senke den til EUs minimumsnivå.

Klar for innrømmelser

SD vil også innføre forvaringsdommer for samfunnsfarlige kriminelle, senke den strafferettslige alderen i Sverige og innføre kraftige innstramminger av straffelovgivning og regler for prøveløslatelse. De vil også øke pengebevilgningene til rettsvesenet med minst 20 milliarder svenske kroner innen 2026.

– Vi er klar over at ikke all vår politikk vil bli en realitet etter regjeringsskiftet, men vi stiller krav innen en rekke politiske områder, sa Åkesson.

SD vil aller helst sitte i en ny høyreregjering med Moderaterna, men partilederen legger til at det viktigste for dem er innholdet i politikken en ny regjering kommer med.

– Vi forventer stor innflytelse, avsluttet Åkesson.