I ettermiddag setter 48-åringen fra kriminalteknisk team ved Sentrum politistasjon i Trondheim seg på flyet. I Phuket i Thailand skal han slutte seg til identifiseringsgruppen til Nye Kripos. Der blir han i to - tre uker. Med på flyet blir også rettsmedisiner Olav A. Haugen og laboratorietekniker Torbjørn Aas fra St. Olavs Hospital, samt to kriminalteknikere, to taktiske etterforskere og to fingeravtrykkseksperter fra andre politidistrikt. Gruppen skal delvis erstatte den som er der i dag.

Mandag kom henvendelsen fra Nye Kripos. Hovin fikk et par dager til å tenke seg om. Og etter at familien ga klarsignal, har han brukt de siste to dagene til å forsøke å finne ut hva som venter i det flodbølgeherjede området.

Har spisskompetanse

Hovin vet at synsinntrykkene og luktene vil bli ekstreme. I går ble det kjent at så langt er ingen omkomne nordmenn formelt identifisert, og ingen døde vil bli sendt hjem før tidligst i neste uke. Nå skal en komplett utstyrt sykestue for identifisering sendes til Thailand, og den vil lette arbeidsforholdene.

Helge Hovin forteller om en rivende utvikling når det gjelder identifisering av døde i løpet av de ti siste årene. Tenner og fingeravtrykk står fortsatt sentralt. Men DNA-materiale har tatt mer over. I dag kan beskjedne funn etter eksempelvis en brann være nok til at man ved bruk av DNA kan fastslå med stor grad av sannsynlighet hvem dette er.

Prosessen går

I motsetning til en kriminalsak der teknikeren skal forsøke å rekonstruere hva som har skjedd, vil arbeidet i Phuket bestå i ren identifisering av døde mennesker. Det er rettsmedisineren som foretar inngrepene, mens kriminalteknikeren sikrer og dokumenterer materialet.

Hovin forteller om et nært og godt samarbeid med rettsmedisinere og patologer ved St. Olavs Hospital. Som kriminaltekniker er det hans oppgave å være til stede ved obduksjoner.

Profesjonell avstand

Ved kriminalteknisk team setter man seg ned og snakker ut om sakene, det er viktig å få luftet ventilene. I politiet finnes en kollegastøtteordning.

- Når en politimann får problemer, er det viktig å fange signaler og ta kontakt. Også politifolk er mennesker. Av og til hentes eksperter inn utenfra som kan bistå oss, sier Per Bjørgum. Han har stor respekt for dem som melder seg til slike jobber som Hovin har. Vi er alle forskjellige, det er ikke alle politifolk som egner seg til å jobbe med dette til daglig.

Hovin har jobbet med bl.a. den såkalte stemorsaken, thalliumsaken og en rekke større brannsaker. Som kriminaltekniker er han tidlig på åstedet, for å sikre viktige bevis i den videre etterforskning.

Klar for innsats. I dag reiser kriminaltekniker Helge Hovin ved Sentrum politistasjon til Phuket for å hjelpe til i identifiseringsarbeidet. Han venter at lukt- og synsinntrykkene av de tusener av døde blir ekstreme.ID-spesialist. Kriminaltekniker Helge Hovin har spesialutdannelse i å identifisere døde. Sjefen, politioverbetjent Per Bjørgum (t.v.), er glad for at Hovin har sagt seg villig til å dra til Thailand.