EU skulle etter planen ha overført nærmere 940 millioner kroner til UNRWA i slutten av februar, men frøs støtten som følge av Israels anklager mot organisasjonen.

Ifølge Israel deltok tolv av UNRWAs 13.000 ansatte på Gazastripen i Hamas-angrepet 7. oktober. Israel hevder å ha lagt fram beviser for dette, men medier som har fått tilgang til de angivelige bevisene, har konkludert med det motsatte.

Fredag ble det kjent at kommisjonen i løpet av neste uke vil overføre 570 millioner kroner, mens det resterende vil bli overført senere.

Advarer mot følgene

Flere land har frosset støtten til UNRWA i påvente av en gransking, og organisasjonen har gjort det klart at dette om kort tid vil få alvorlige følger.

UNRWAs leder Philippe Lazzarini har tidligere omtalt støtten fra EU som «absolutt kritisk» for å opprettholde virksomheten.

UNRWA bistår 5,9 millioner palestinske flyktninger på Gazastripen, Vestbredden, Syria, Libanon og Jordan.

Ekstra nødhjelp

EU-kommisjonen lover også ytterligere 720 millioner kroner i nødhjelp til palestinerne, men dette skal gis via «internasjonale partnere som Røde Kors og Røde Halvmåne», opplyste kommisjonen fredag.

– Vi står sammen med det palestinske folket i Gaza og over alt ellers i regionen. Uskyldige palestinere skal ikke måtte betale prisen for de forbrytelser terrorgruppen Hamas står bak, heter det i en uttalelse fra EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

EU satte tidligere i år av drøyt 1,4 milliarder kroner til nødhjelp blant palestinerne, men bidraget på 720 millioner kommer ifølge kommisjonen på toppen av dette.