Sentrumspartiene svarer at de ikke vil la seg presse inn i regjering.

Høyre-leder Erna Solbergs beskjed er at de to neppe får gjennomslag for sitt krav om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja utenfor regjering.

– Både Venstre og KrF har saker der de ikke har stortingsflertallet med seg. Sjansen er størst for gjennomslag i slike saker hvis de sitter i regjering, sa Solberg da hun møtte pressen på et flyplasshotell på Gardermoen fredag.120

Overfor NTB slår hun fast at det har sin pris å si nei til å sitte i regjering:

– Mange partier har kjernesaker som de er alene om. Disse sakene får de bare gjennomslag for i regjering. Det kan dreie seg om bioteknologi og etiske spørsmål for KrF. Oljeutvinning utenfor Lofoten er også en slik sak, sier hun.

Flere måter

Sentrumspartiene blir ikke skremt av Solbergs argumenter. Både Venstre og KrF fremholder at virkeligheten ikke er så enkel som den påtroppende regjeringssjefen vil ha det til. I begge partiene er det utbredt skepsis til å regjere sammen med Frp.

– Deltakelse i regjering er bare en av flere måter å øve innflytelse på. Det finnes også andre måter å få gjennom saker der man ikke har flertall, for eksempel gjennom behandlingen av statsbudsjettet, sier KrFs parlamentariske leder og en av partiets tre forhandlere, Hans Olav Syversen til NTB.

– Dette har vi hørt også tidligere fra Solberg, uten at jeg blir skremt av det hun sier. Det er flere måter å få gjennom sine saker på, sier sentralstyremedlem i Venstre, Guri Melby, til NTB.

Viktig for Høyre

Høyres sentralstyre og stortingsgruppe ga fredag Solberg og nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie mandat foran neste ukes regjeringssonderinger med Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Samtidig kom det sterke synspunkter, ifølge Solberg.

– Det dreier seg blant annet om Lofoten og Vesterålen, som er en viktig sak for oss. Dette handler om hva olje- og gassnæringen skal drive med 16 år fram i tid, sier Solberg til NTB.

Etter det NTB forstår, er det en stigende irritasjon i Høyre over at Fremskrittspartiet tilsynelatende har gitt opp Lofoten og Vesterålen allerede før de innledende sonderingene mellom de fire partiene.

Solberg har på sin side talt seg fram til at åtte av ti stortingsrepresentanter er for konsekvensutredning. Det sitter langt inne for Høyre å forhandle bort en viktig sak for partiet som det er et så solid parlamentarisk grunnlag for, slår hun fast.

Dystre utsikter

Før de fire setter seg ved sonderingsbordet mandag, ligger følgende allerede på bordet: Høyres foretrukne alternativ med en firepartiregjering, Frps vedtak om ikke å støtte en regjering de ikke selv er med i, og sentrumspartienes variant om å snakke med alle.

Solberg vevde fredag et dystert bakteppe for de kommende samtalene.

– De siste åtte årene har vært en gullperiode i norsk økonomi. Men nå peker flere piler i retning av at det kan bli tøffere i årene som kommer. Da er det utrolig viktig at en borgerlig regjering tar jobben med å gjøre Norge mer robust, sa hun i sin innledning.

Solberg viste til at kostnadsnivået har økt mer i Norge enn hos handelspartnerne, samtidig som produktiviteten er dalende.

Høyre-leder Erna Solberg (t.v) Jan Tore Sanner og Bent Høye på pressetreff etter Høyres sentralstyres og stortingsgruppe møte på Gardermoen fredag. Foto: NTB scanpix