NRK startet miljødelen av fredagens partilederdebatt med å legge fram en undersøkelse hvor 61 prosent av de spurte har svart ja på spørsmålet om de er villige til å betale mer i avgift for å verne miljøet. 36 prosent svarte nei på spørsmålet.

Marcussen, som vil avvikle petroleumsvirksomheten fullstendig innen 20 år, gikk i front i debatten fra start.

– En omstilling kommer uansett. Jo raskere vi kommer i gang, jo bedre er det for miljøet, og økonomien blir mer robust. Land som Tyskland, som er et stort land, har startet omstillingen. De har begynt å fase ut både kull og kjernekraft til fordel for fornybar energi, og på den måten har de skapt mange hundre tusen nye arbeidsplasser. Det må vi i Norge også gjøre, sa Marcussen.

– Problemet er at dere ikke skal i gang med en omstilling, dere skal skru av helt. Konsekvensene av en slik politikk betyr at 60.000 mister jobben, og det betyr at statsbudsjettet får 375 milliarder kroner mindre i inntekt hvert eneste år. Det er et helt trygdebudsjett. Det er helt uansvarlig, sa Jensen, som ikke tror MDG vil kunne betale for eldreomsorg, helse, forsvar, politi og andre viktige tilbud.

– Vi tar ansvar for de som er unge i dag. De som er ettåringer, toåringer, treåringer er de som sitter igjen med regningen for at vi i dag lar være å handle, mener Marcussen.