– Ingen kan opptre perfekt i en katastrofe av et så stort omfang. Derfor må vi ettergå beredskapen. Noe av kritikken som er kommet fram, er berettiget, men ikke alt, understreket Bondevik overfor flere medier etter redegjørelsen i Stortinget og den påfølgende pressekonferansen.

Krisetiltak

Både Ap, Frp, SV og Sp synes statsministeren framsto med passe mye selvkritikk i sin foreløpige redegjørelse for Stortinget mandag om hjelpearbeidet etter katastrofen i Asia. Minst 12 nordmenn er omkommet, 77 er savnet.

– I ettertid kan vi se at vi burde hatt bedre beredskap og større kapasitet for å håndtere utfordringene som følger av at stadig flere nordmenn befinner seg i utlandet for kortere eller lengre tid, sa Bondevik.

Statsministeren varslet samtidig strakstiltak i Utenriksdepartementet, som har fått kritikk for manglende kriseberedskap. Han er også åpen for å opprette en egen enhet for krisehåndtering, som Stortinget har bedt om.

I tillegg skal UDs styrke sitt krisesenter, opprette et konsulat i Phuket og få på plass et nettsted hvor pårørende selv kan legge ut opplysninger.

Statsministeren fastholder at beredskapsopplegget etter katastrofen har fungert «bra» og viste til at et stort antall nordmenn er hjulpet hjem fra et kaotisk område langt unna på «kort tid».

– Vi har fått erfaringer som vi må lære av, og som gjør at vi kan forbedre håndteringen av kriser i fremtiden, sa han.

Avverget stormløp

Dermed ble det foreløpig ikke noe stormløp mot regjeringen, som også etablerer et granskingsutvalg i samarbeid med Stortinget.

Ap-leder Jens Stoltenberg mener at mange må dele ansvaret for at beredskapen for tusenvis av nordmenn i utlandet ikke har vært god nok.

– Jeg hører at regjeringen tar selvkritikk på noen områder. Det er klokt at den nå erkjenner at beredskapen var for dårlig og at kapasiteten til å hjelpe var for liten, sa Stoltenberg.

Han minner om at all norsk beredskap har stort sett vært rettet inn mot å hjelpe nordmenn i Norge.

Dempet Hagen

Også Frp-leder Carl I. Hagen er dempet, og fornøyd med at Bondevik tar selvkritikk.

– Jeg synes det er fornuftig at han åpent erkjenner at flere tiltak burde ha vært satt i gang raskere. Mottaksapparatet hjemme fungerte godt, men omfanget av katastrofen ute burde ha utløst en større og raskere reaksjon, sier Hagen.

SV-leder Kristin Halvorsen synes det er på sin plass at Bondevik innrømmer store mangler ved opplegget.

– Det er vanskelig å klandre noen i denne saken, men det er avslørt store svakheter ved beredskapen, sier SV-lederen. Hun regner med at det blir bred politisk enighet om sammensetningen av evalueringsutvalget.

– Vi kan ikke lage stor politisk strid om dette, sier Halvorsen.

Ikke samsvar

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad synes Bondeviks framstilling om at «store deler av beredskapen har fungert bra» ikke er helt i tråd med de erfaringer som mange har høstet i de rammede områdene.

– Her er det et klart misforhold. De berørte har en helt annen oppfatning av dette enn det Bondevik gir uttrykk for. Ellers støtter Sp opprettelse av en kriseenhet som kan reagere raskt og resolutt, sier Arnstad.

Før Kjell Magne Bondeviks redegjørelse i Stortinget, åpnet stortingspresident Jørgen Kosmo med å minnes de omkomne.

– Aldri har det vært vanskeligere å åpne Stortingets vårsesjon. Alle har vi kjent smerten, og katastrofen setter dype spor i oss alle, sa Kosmo.

Mandag var det første møtet i Stortinget i vårsesjonen. Det startet med en minnehøytidelighet i forbindelse med flodbølgen i Asia. Etter åpningen kommenterte Bondevik sin redegjørelse til pressen. Til venstre, Frp-leder Carl I. Hagen og til høyre statssekretær Gunnar Husan. Foto: SCANPIX