Regjeringen varslet tidligere denne uken at den vil oppnevne en granskningskommisjon etter katastrofen, noe samtlige parlamentariske ledere sa seg fornøyd med. Men i et brev til statsminister Kjell Magne Bondevik krever Frp nå at Stortinget skal ha det endelige ansvaret for å utforme mandatet, sammensetningen og tidsrammen for en slik uavhengig kommisjon.

- For å sikre uhildethet mener vi det vil være mest fornuftig at Stortinget har det formelle ansvaret, slik at det ikke kan framstilles som om regjeringen gransker seg selv. En vesentlig del av kommisjonens arbeid vil måtte medføre et søkelys på Utenriksdepartementets og offentlige myndigheters håndtering av katastrofen, skriver Frps nestleder Siv Jensen.

Statsministerens kontor mener Frp med dette bryter borgfreden:

- Det var bred enighet om at regjeringen skulle oppnevne et utvalg i samråd med partiene på Stortinget. Det kom ingen innvendinger fra Frp til dette, og vi må forholde oss til det var enighet om, sa statsminister Kjell Magne Bondeviks politisk rådgiver Øistein Mjærum i går ettermiddag.

Ombestemte seg: Siv Jensen (Frp) Foto: RICHARD SAGEN