Er døren for høy eller gatenivået for lavt – det er det store byggespørsmålet i Østersund om dagen, skal vi tro Østersunds-Posten.

De byggansvarlige i HSB og Peab vil nå løse tabben ved å bygge en trapp opp til inngangsdøren til den nye boligblokken «Förklädet» i Artillerigatan i Østersund sentrum.

«Nej» til trapp

Men Østersund kommune sier «nej»: De mener private foretak og privatpersoner ikke skal gis tillatelse til å bygge på allmenn plass.

En trapp vil ta drøyt to meter av gang- og sykkelbanen i gaten, og hindre tilgjengeligheten for både gående med og uten barnevogner og rullatorer, samt syklister. En trapp vil dessuten hindre tilgjengeligheten for synssvake og blinde, argumenterer kommunen.

Kommunens park- och trafikavdelning støtter forbudet mot å bygge trapp i Artillerigatan, mens Miljö- og samhällsnämnden har besluttet å ikke beslutte noe i påvente av en avgjørelse i Räddningstjänsten.

Foreslår trampoline

HSB har foreslått å stenge entrén mot gaten og i stedet bruke inngangen i bakgården. Dette forslaget er avvist, ettersom detaljplanen krever at bygningen skal ha gjennomgående entré.

- De enkle løsningene har vi gått forbi, og nå er det de vanskelige som gjenstår. Vi vil høre med kommunen hva de tror og tenker, og vi håper å kunne komme frem til en løsning, sier byggsjef Åke Jansson i HSB Mitt til Østersunds-Posten.

I debatten i Østersunds-Postens nettutgave bistår leserne med forslag til løsning. Dike foreslår at en trampoline på gatenivå kan løse problemet:

«...då är det bara att hoppa upp till dörren...»

PS! En liten omskrivning måtte til for at tittelen skulle passe til denne saken. Salmen «Gjør døren høy, gjør porten vid» heter nemlig på svensk «Gör porten hög, gör dörren bred». Salmen er for øvrig skrevet av den tyske presten og salmedikteren Georg Weissel og publisert første gang i 1642, skal vi tro salmebloggen til Leif Haugen.

HSB, Peab og våre lesere - skal dere bygge bolig? Sjekk vår Boligplanlegger først!

Byggebom. Et lite tigersprang må til for å komme seg inn døren til «Förklädet» i Artillerigatan i Østersund sentrum. Foto: DENNY CALVO - Östersunds-Posten