Etter nok en debatt om handlingsregelen, styrte fredagens partilederdebatt inn på hva slags regjering landet får etter 9. september. Det er det ingen som er klare til å foregripe ennå.

Jens Stoltenberg (Ap) og Erna Solberg (H) fulgte etter hvert svært kjente spor da de diskuterte bruken av handlingsregelen, før debatten dreide over på de mulige konstellasjonene som kan oppstå etter valget.

Programlederne hentet fram en undersøkelse som viste stor spredning blant dem som ønsker seg en borgerlig regjering; 15 prosent ser helst at Høyre regjerer alene, mens 27 prosent vil ha en blåblå regjering. 23 prosent vil ha en bred borgerlig koalisjon med fire partier, mens 29 prosent vil ha en høyre-sentrum-regjering uten Frp.

Mens de rødgrønne var opptatt av å få fram at det ikke er et avklart blokkalternativ å stemme på, medgikk de villig at heller ikke dagens regjeringspartier var enige da de begynte å forhandle om regjeringsgrunnlag.

Da partilederne ble bedt om å plukke én sak de vil holde hardt på, svarte Trine Skei Grande (V) klima- og miljøpolitikk, KrFs Knut Arild Hareide trakk fram at hans parti alltid har «løftet verdens fattige» og Siv Jensen vil at staten skal ta ansvar for finansiering av eldreomsorg for å sikre et likeverdig tilbud.

- Dette er kjente posisjoner, sa Erna Solberg, uten at hun lot seg vippe av pinnen eller var villig til å foregripe forhandlingene som skal finne sted dersom den borgerlige siden får flertall etter mandagens valg.