Foto: RUNE PETTER NESS

Det har vært en berg-og-dalbane i følelser for mannen som i går mistet bestemoren han var så sterkt knyttet til, og som i dag ble valgt til ny president i USA.

- Noen som tviler?

- Hallo Chicago, er det noen som fortsatt tviler på at i USA er alt mulig?, var de første ordene fra mannen som blir USAs 44. president.

Det var ingen triumferende tale. Lavmælt og alvorlig strakk Obama ut hånden til republikanerne, og sa han ville være en president for alle.

Mannen som har hatt som slagord at han vil forene, startet med akkurat det. Han snakket pent både om John McCain og Sarah Palin og inviterte til samarbeid.

- Litt tidligere i kveld fikk jeg en telefonoppringning fra senator McCain. Han har kjempet for landet og ofret ting for USA som de felste av oss ikke en gang kan forestille seg. Jeg gratulerer ham og Sarah Palin for alt de har oppnådd, og jeg vil jobbe sammen med dem i tiden fremover, sa Obama.

Ingen opplagt kandidat

- Jeg elsker dere begge, sa Obama til barna sine. Og la til at de har fortjent det nye kjæledyret som blir med til Det hvite hus. Likeledes takket Obama sin nære familie, valgkampmedarbeiderne og alle som har stemt på ham.

Etter å ha takket familie og kampanjen, sin takket han velgerne og alle dem som hadde gitt penger og bidratt til å gjøre seieren mulig.

- Jeg var ingen opplagt kandidat, sa Obama og fortalte hvordan kampanjen som vokste seg til en formidabel valgkampmaskin, startet i det små.

- Dette er deres seier, fortsatte han.

Innsettes i januar

- Ikke alle vil være enige i alt jeg bestemmer som president, men jeg vil alltid være ærlig med dere om de utfordringene som ligger foran oss, sa Obama.

- Takk. Gud bevare dere. Og måtte Gud bevare Amerikas forente stater, avsluttet den nyvalgte presidenten den kvarter lange takketalen.

Obama sa han ville lytte og lovte at folk å gjenopplive den amerikanske drøm. Men han advarte også om at det ikke blir lett. Den eneste lille morsomheten han tillot seg var å love døtrene at de skal få en valp til de flytter til Det hvite hus.

Barack Obama, mannen som 20. januar 2009 innsettes som USAs 44. president, avsluttet takketalen sin med det sentrale slagordet for Obama-kampanjen:

Yes, we can!

Foto: Pablo Martinez Monsivais
Foto: RUNE PETTER NESS
Her møter Obama sine tilhengere for første gang etter han har blitt valgt til USAs neste president. Foto: SCANPIX