Enkelte republikaneres manglende vilje til å anerkjenne valgresultatet i 2020, åpner en «vei mot kaos i USA», ifølge Biden.

– Det er kandidater som stiller til valg på alle nivåer i USA … som ikke vil forplikte seg til å akseptere resultatene i valgene de stiller i, sa Biden i en TV-sendt tale til nasjonen onsdag.

Målet deres er, ifølge Biden, å følge Trumps eksempel og forsøke å «velte selve valgsystemet».

Mange valgfornektere

Han viste videre til at det er mer enn 300 republikanske kandidater som stiller til valg i år, som ikke anerkjenner resultatet av presidentvalget i 2020.

– De oppildner til vold og skremming av velgere og valgarbeidere, hevdet han videre.

– Det er veien mot kaos i USA. Det er uten sidestykke. Det er ulovlig. Det er uamerikansk, la han til.

Bidens utspill kom seks dager før kongressvalget, der Republikanerne ifølge målingene ligger godt posisjonert til å ta kontroll over Representantenes hus og muligens også Senatet.

Politisk vold

Det kom også mindre enn en uke etter angrepet på angrepet på Paul Pelosi, ektemannen til lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, som på ny har rettet søkelyset mot hvordan politisk retorikk kan føre til handling.

I siktelsen mot den 42 år gamle gjerningsmannen står det blant annet at han skal ha forklart at han tok med seg strips for å holde Nancy Pelosi som gissel for å «snakke med henne», og at han anser henne som «lederen for mengden av løgner fortalt av Demokratene».

– Vi må med en overveldende stemme stå imot politisk vold og skremming av velgere. Punktum, sa Biden.

– Vi må håndtere dette problemet. Vi kan ikke bare late som at det løser seg selv, la han til.

Økonomien trumfer

Men nesten to år etter stormingen av Kongressen, viser målinger at amerikanske velgere er langt mer bekymret for økonomien enn for demokratiets framtid.

Mer enn halvparten oppga i en ny, nasjonal måling fra Quinnipiac University at prisen på bensin og forbrukervarer er den økonomiske saken som bekymrer dem mest.

Republikanerne har sett sitt snitt til å bruke den økonomiske krisen i valgkampen, og har hamret løs på Demokratene for den høye inflasjonen og bekymring for en mulig resesjon. Biden erkjente onsdag at «inflasjonen fortsatt svir».

Den amerikanske sentralbanken har hevet styringsrenta seks ganger i år for å få bukt med prisveksten, senest onsdag, og den er nå på mellom 3,75 og 4 prosent, det høyeste på 15 år.