Det er første gang Storbritannias statsreligion får tilslutning fra mindre enn halvparten av befolkningen.

Storbritannia er blitt et stadig mindre religiøst og mindre hvitt samfunn det siste tiåret, viser oversikten fra 2021 som det nasjonale statistikkbyrået la fram tirsdag.

46,2 prosent av befolkningen i Wales og England beskriver seg som kristne, ned fra 59,3 prosent ti år tidligere. Den muslimske delen av befolkningen økte fra 4,9 prosent til 6,5 prosent, mens hinduene økte fra 1,5 prosent til 1,7 prosent.

Mer enn 1 av 3 (37 prosent), sa at de ikke tilhørte noen religion. Dette er en økning fra 25 prosent i 2011. Tallene for Skottland og Nord-Irland er ikke klare.

Tilhengere av et sekulært Storbritannia mener at endringene bør utløse en gjennomgang av hvordan religion er innvevd i det britiske samfunnet. I Storbritannia driver Church of England skoler med statlige penger, anglikanske biskoper sitter i Overhuset og monarken er troens forsvarer og overhode for kirken.

Andrew Copson, lederen for organisasjonen Humanists UK, sier at den dramatiske veksten til de ikke-religiøse har gjort Storbritannia til et av de minst religiøse land i verden.

– Noe av det mest slående ved denne undersøkelsen er at en så stor del av befolkningen er i utakt med staten. Ingen nasjon i Europa har et slikt religiøst oppsett som vi har i form av lovverk og offentlig politikk og samtidig en så stor ikke-religiøs andel av befolkningen, sier Copson.