- Vi kan risikere å få det mest høyreorienterte Stortinget på svært lang tid. Dette er et skjebnevalg for SV, sier SVs førstekandidat i Sør-Trøndelag, Snorre Valen.

Partiet veksler mellom å ligger like over og like under sperregrensen på de foreløpige prognosene. Ifølge valgresultat.no har SV 4,0 prosents oppslutning klokken 22.40. Halvparten av stemmene er talt opp. I Sør-Trøndelag er 74,3 prosent av stemmene talt opp. SV har foreløpig 6,3 prosent av stemmene i fylket.

Forberedt på lang valgnatt

Førstekandidat Valen er for øyeblikket ikke inne på Stortinget, men han er selv forberedt på at status kan endre seg flere ganger i løpet av natten.

- Jeg kommer til å følge valget til langt på natt. Hvilke parti som får utjevningsmandatene i Sør-Trøndelag, trenger ikke å være klart før i morgen tidlig, påpeker han.

Om SV unngår å havne under sperregrensen på 4 prosents oppslutning, vil partiet være med i kampen om utjevningsmandat. Norge har 19 slike mandater, og i Sør-Trøndelag vil kampen stå mellom flere partier, der iblant SV. Dette forutsetter at SV får mer enn 4 prosents oppslutning på landsbasis. Siden SV per nå har 6,3 prosent av stemmene i Sør-Trøndelag, kan partiet også få en representant inne på distriktsmandat. Det forutsetter at de siste stemmene i Sør-Trøndelag, som ikke er talt opp, går i SVs favør.

Frykter sørtrønderbenk uten SV

- For meg personlig betyr det ikke så mye om jeg kommer inn på Stortinget. Men politisk er det veldig viktig at SV har en representant fra Sør-Trøndelag. Om ikke risikerer vi å få en sørtrønderbenk som er samstemt for oljeboring i Lofoten, eksemplifiserer han.

Valen mener det sjelden har vært så mange til stede på en SV-valgvake i Trondheim. Stemningen er for øyeblikket god, men den avbrytes stadig av nervepirrende taushet når NRK og TV2 presenterer målinger der partiet er under sperregrensen. Foreløpig er partiet på trygg grunn med minst mulig margin.