Minst en tredel av de 150.000 menneskene som omkom i flodbølgen var barn. Men dødsbølgen førte også til at tusenvis av barn ble foreldreløse, eller ble skilt fra foreldrene sine.

- Vi har fått noen henvendelser på våre nettsider etter flodbølgekatastrofen. Flere stiller spørsmål om det går an å adoptere barn som er rammet av denne katastrofen. Men ennå er det ikke aktuelt å adoptere barn fra Thailand som er blitt foreldreløse som følge av katastrofen. Vi ønsker å hjelpe barna i deres hjemland, sier Young Kim, daglig leder i adopsjonsforeningen Verdens barn.

Han utelukker imidlertid ikke at det kan bli aktuelt at barn fra Thailand eller India som er rammet at tsunamien, kan få et nytt hjem i Norge.

- Det kan hende at vi en dag får beskjed om at vi får et barn som har mistet sine foreldre i katastrofen, sier Kim til adressa.no.

Verdens barn formidler hvert år rundt 250 barn til Norge, og rundt 50 av disse kommer fra flomrammede India og Thailand.

Kim ser ikke bort fra at det kan bli økende behov for adopsjon fra disse to landene.

- Etter en slik katastrofe, vil mange familier få problemer. På lang sikt ser vi ikke bort fra at antallet barn fra Thailand og India kan øke, sier Kim.

Håper å hjelpe

Adopsjonsforum formidler adopsjon fra blant andre Sri Lanka og India som er rammet av flodbølgen. Organisasjonsleder Fredrik Nordby sier han håper at de på lang sikt kan hjelpe barn som er blitt rammet av flodbølgen. Men ennå er det for tidlig med adopsjon fra disse områdene.

- Primært ønsker vi å hjelpe barna i deres hjemland. Men vi håper at vi også kan få muligheter til å hjelpe barn gjennom adopsjon. Det er veldig mange familier som har det veldig tøft i disse områdene nå, sier Nordby. Han tror imidlertid det vil bli svært strenge regler for adopsjon fra de flomrammede landene, fordi det er stor fare for illegal adopsjon.

Adopsjonsforum formidlet i fjor 11 barn fra India til Norge og tre barn fra Sri Lanka til Norge.

- Men jeg tror ikke denne katastrofen vil få noen direkte innvirkning på norsk adopsjonsstatistikk. Hele adopsjonsbransjen er så bundet i et internasjonalt regelverk som gjør at det ikke vil være store forskyvninger, sier Nordby.

Provisoriske barnehjem

Svenske Aftonbladet har besøkt et provisorisk barnehjem i Thailand hvor over 400 barn bor. Den svenske avisen forteller at barna bor under svært kummerlige forhold, samtidig som de har store psykiske problemer etter den traumatiske opplevelsen.

Også i Sverige har det vært flere henvendelser rundt adopsjon av barn fra flomområdene.

-Svensker og andre utenlandske borgere kan få adoptere barn fra katastrofeområdet hvis paret oppfyller adopsjonsbyråets krav, sier guvernør Udomsak Ussawarangkul.

Den thailandske regjeringen har bevilget rundt 20 millioner kroner for barn som er blitt foreldreløse. Det viktigste er at de får fortsette i skolen. De thailandske myndighetene kommer til å hjelpe barna med blant annet skolebøker og klær, skriver svenske Aftonbladet.