Trollhättan: To elever lot seg fotografere sammen med den svartkledde 21-åringen før de skjønte alvoret. Like etter stakk mannen en kniv i en lærer som ba ham om å forlate skolen. Først da forsto elevene at det ikke dreide seg om en spøk.

– Han spilte rar musikk og sa ikke ett ord. Det var halloween-aktig musikk, sier jenta som tok bildet, til Aftonbladet.

Gjerningsmannen rakk å stikke ned fire personer før han selv ble skutt av politiet. Han døde senere av skadene på sykehuset.

Også en ungdom døde på sykehuset etter å ha blitt stukket ned av mannen. Det var torsdag kveld noe uklart hvor gammel denne ungdommen var.

En mannlig lærer døde på stedet. En 15-åring og en annen mannlig lærer er alvorlig såret, og for en av dem er tilstanden kritisk

Rasistisk?

Svensk politi har ikke sagt noe om gjerningsmannens motiv, men i svenske medier spekuleres det på om han hadde et rasistisk motiv ettersom mange av elevene ved skolen har minoritetsbakgrunn.

– Vi har det med i bildet, men det er ikke noe jeg vil kommentere nå, sa kriminaletterforsker Thord Haraldsson på politiets pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Ifølge avisa Expressen skal gjerningsmannen ha vært en rolig 21-åring som var interessert i dataspill. For få måneder siden la mannen ut filmer og bilder på nettet som glorifiserte nazismen og kritiserte religion.

Statsminister Stefan Löfven avlyste torsdag spørretimen i Riksdagen for å dra til Trollhättan.

– Dette er en svart dag for Sverige. Mine tanker går til ofrene og deres familier, elever og ansatte og hele samfunnet som er rammet. Ingen ord kan beskrive det de opplever nå. Vi skal sørge for at de får all støtten de trenger, sier Löfven.

Banket på klasserom

Alarmen gikk klokka 10.09. Da hadde 21-åringen stukket ned en lærer utenfor skoleinngangen og en inne i bygningen. Deretter begynte han systematisk å lete gjennom skolen. Han banket på døra til ulike klasserom, og elever som åpnet, ble angrepet, ifølge øyenvitner.

Da politiet kom til skolen befant mannen seg i andre etasje, der han ble skutt i brystet.

Det finnes ingen opplysninger om at han har hatt noen tilknytning til skolen, og ofrene synes å ha blitt valgt ut tilfeldig.

Kaos utenfor

Etter angrepet samlet hundrevis av mennesker seg i hovedgaten som går gjennom Kronogården, en bydel der det bor mange innvandrere.

– Det var fullstendig kaos. Folk gråt og forsøkte å løpe inn bak sperringene, så politiet og vakter hadde fullt opp, sier fotografen Stefan Bennhage, som kom til stedet en drøy halvtime etter hendelsen.

Etter angrepet på Kronan er det blitt kjent at en annen skole i nærheten mottok en trussel dagen før. Det førte til at elevene ble oppfordret til å holde seg hjemme.

Politiet visste ikke om trusselen ved Stavreskolan før etter den tragiske hendelsen på Kronan.

Kronan skole har lenge slitt med problemer og har fått skarp kritikk fordi miljøet var utrygt. En av årsakene skal ha vært at en kafé på skoleområdet var åpen for allmennheten.

Skolen ligger i det som blir omtalt som et segregert område, og mange av elevene har bodd relativt kort tid i Sverige. (©NTB)