Flere TV-kanaler i det nordafrikanske landet melder fredag kveld at demonstrantene har stormet parlamentsbygget og begår hærverk. De protesterer mot forverrede levekår og manglende politisk handling.

Bilder viser søyler med tykk røyk som stiger opp fra området, mens unge demonstranter brenner bildekk.

Enkelte medier melder at deler av bygningen er satt i brann. Parlamentsbygningen var tom da den ble stormet fredag kveld, ettersom det er helg i Libya.

Maktkamp

Nasjonalforsamlingen i havnebyen Tobruk har hatt base 1.500 kilometer øst for Libyas hovedstad Tripoli i en årrekke.

Det skjedde i kjølvannet av opprøret der Libyas mangeårige leder Muammar Gaddafi ble styrtet med luftstøtte fra Nato og Norge i 2011 da landet ble kastet ut i kaos og anarki.

En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten i det splittede landet. Den internasjonalt anerkjente regjeringen og nasjonalforsamlingen ble jaget ut av hovedstaden Tripoli i 2013 og søkte tilflukt i Tobruk.

Libya har de siste dagene vært rammet av strømbrudd, og flere oljeinstallasjoner er blokkert.

– Vi vil at lysene skal virke, ropte demonstrantene i Tobruk fredag.

Avlyste valg

I en uttalelse fra nasjonalforsamlingen står det at den «anerkjenner borgernes rett til å demonstrere fredelig», men den fordømmer «vandalisme og brenning» av bygningen.

Den midlertidige statsministeren i landets FN-støttede Tripoli-baserte regjering, Abdulhamid Dbeibah, skriver på Twitter at han støtter demonstrantene og at han oppfordrer til nyvalg.

Libya har to regjeringer som i månedsvis har knivet om makten. Den ene er basert i Tripoli, ledet av Dbeibah, mens den andre ledes av tidligere innenriksminister Fathi Bashagha, utpekt av parlamentet i Tobruk og støttet av opprørsleder Khalifa Haftar.

Libya skulle ha holdt valg på president og nasjonalforsamling i desember i fjor, som del av en FN-ledet fredsprosess etter den forrige store voldsbølgen i landet i 2020.

Men valget fant aldri sted som følge av flere omstridte kandidaturer og stor uenighet knyttet til valgets juridiske grunnlag mellom de to rivaliserende maktsentrene.

Resultatløse FN-samtaler

Torsdag denne uken uttalte FN at samtaler mellom de to rivaliserende institusjonene, der målet skulle være å løse stillstanden for å rydde opp i de viktigste uenighetene, har brutt sammen.

Parlamentslederen Aguila Saleh i Tobruk og Khaled al-Mishri, som leder rådet som støtter den FN-støttede regjeringen i Tripoli, møttes i Genève i tre dager der de drøftet et utkast til rammer for nyvalg.

Noe fremgang ble gjort, men ikke nok til at planene om valg har kunnet gå videre. De to sidene er fortsatt uenige om hvem som kan stille til presidentvalg, opplyste FNs Libya-utsending Stephanie Williams, som var tilrettelegger for samtalene.