Mens det første svenske charterflyet etter katastrofen andre juledag lettet tirsdag, sjekker de første 360 norske turistene inn på Gardermoen med kurs for Phuket i formiddag.

Alle de skandinaviske reiseoperatørene kansellerte flygningene til Sør-Thailand etter flodbølgen den 26. desember.

Nå har de norske reiseoperatørene Star Tour, Ving, Apollo og Saga slått seg sammen for å få i gang hjulene med ukentlige avganger etter en måned med fullstendig - og nødvendig - stillstand i turisttrafikken.

Fortsatt savnet

- Det er klart dette blir spesielt for oss. 46 av våre norske gjester er fortsatt savnet eller bekreftet omkommet. Vi mistet også to av vår egne. Men livet må på et vis gå videre. Jeg tror de fleste er enige med meg at det tross alt skal bli godt å komme i gang igjen, sier informasjonssjef Lena Petersson i Star Tour til Adresseavisen.

Petersson viser til sine thailandske operatører - og fastslår at det Thailand nå trenger er at livet - og den innbringende turisttrafikken - vender tilbake til normalen så raskt som mulig.

Fullbooket

Men selv om mange har bestilt reise etter 26. desember, har flere av turoperatørene sett seg nødt til tilby rabatterte reiser for å få fart i trafikken etter katastrofen. Star Tour har mottatt 730 bestillinger etter 26. desember.

- Rabatterte turer til Thailand tror jeg aldri har skjedd tidligere, sier Petersson - som likevel ikke er bekymret for kollaps for Sør-Thailand som turmål.

Frykter kollaps

For det som vil møte de norske charterturistene langs strendene på Phuket er god plass på ryddige og klarerte strender.

Mens de internasjonale hotellene strever med å klare 20 prosents belegg, sliter de svært mange lokale familiehotellene med å få gjester i det hele tatt. Phuket har 53 000 hotellrom, 90 prosent av disse er små og mellomstore aktører.

- Vi har daglig de siste ukene hatt forespørsler fra våre lokale operatører om når vi begynner å sende turister igjen. Det har vært svært vanskelige tider, sier Petersson.

Tilbake på stranden. Turister spaserte langs stranden på Patong i går. Sakte, men sikkert vender turistene tilbake. Foto: REUTERS/SCANPIX