Foto: RUNE PETTER NESS

Janette Faneman tar frem de store ordene der hun sitter og tar en seiersdrink, for øvrig en «Obamarita», sammen med venninnen Frances Clarke i en bar langs Michigan Avenue. De kommer rett fra valgvaka for Obama.

- Han er svaret på våre bønner. Obama representerer et håp som vi trenger nå. De siste 30 årene har det handlet om «oss mot dem» i amerikansk politikk. Nå er det på tide at det blir «vi». Jeg kjenner igjen litt av følelsen fra Kennedy og Johnson på 60-tallet, sier Jeanette Faneman (64) som er advokat i Chicago.

- På to år har han lært oss noe vi hadde glemt. Vi må stå sammen for å møte problemene her hjemme, og ikke minst i møte med utfordringer som klimaendring.

Svart fellesskap

Jeanette Faneman mener den svarte kulturen i USA er mer orientert mot felleskapsfølelse, mens den hvite domineres av konkurranse og strid.

Selv om Faneman liker å bruke de store ordene, advarer hun mot høye forventinger.

- Han er ikke Messias. Han vil ikke dele havet. Vi må gjøre jobben. Men han har løftet oss opp og vist at Amerika er en multikulturell familie, sier Jeanette Faneman med tårer i øynene.

Les alt om USA-valget her