Israelske bakkestyrker har nå tatt kontroll over grenseovergangen i Rafah, og blokaden av Gazastripen er dermed total.

– Dette er svært ødeleggende ettersom hjelpen som kommer gjennom denne overgangen, er en livline for hele Gazastripen, sier Leger Uten Grensers medisinsk teamleder i Gaza, Aurelie Godard.

Lagrene av drivstoff, mat, medisiner og vann i Gaza er ifølge henne faretruende lave, og Rafah-overgangen beskriver hun som en livsviktig humanitær inngangsport.

– Etter sju måneder med krig, som har tvunget 1,7 millioner mennesker til å flykte fra hjemmene sine, forverrer grensestengingen ytterligere de allerede vanskelige levekårene for menneskene som er fanget i Gaza, sier Godard.

Tvangsevakuering

Leger Uten Grenser er også sterkt kritisk til Israels tvangsevakuering av 100.000 mennesker fra Rafah til Mawasi-området.

– Disse menneskene flyttes igjen med tvang, og de flykter fra provisoriske telt til et annet sted uten tilstrekkelig husly, mat, vann og helsehjelp, sier Godard.

– Dermed forsterker den humanitær og marerittaktige katastrofen seg ytterligere, legger hun til.

WHO advarer

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarte onsdag om at de gjenværende sykehusene sør på Gazastripen kan måtte stenge i løpet av tre dager.

Den israelske bakkeinvasjonen av Rafah og tvangsevakueringen hindrer palestinernes tilgang til helsetjenester ytterligere, påpeker Leger Uten Grenser.

Som følge av de israelske angrepene har hjelpeorganisasjonens helsearbeidere blitt tvunget til å forlate sykehus og klinikker hele elleve ganger siden oktober.

Katastrofalt

Tidligere denne uken måtte helsepersonell og pasienter evakueres fra Al Najjar-sykehuset, og det europeiske sykehuset i Gaza er ikke lenger tilgjengelig.

Også ved det indonesiske feltsykehuset i Rafah har Leger Uten Grensers helseteam begynt nedtrapping, og ved Al Shaboura-klinikken har de måttet innstille.

– Det er katastrofalt å måtte innstille virksomheten ved en helsestasjon der teamene våre utførte 8.269 konsultasjoner bare i april, sier Leger Uten Grenser nødhjelpskoordinator i Rafah, Paulo Milanesio.

– Hvor skal gravide kvinner, barn og mennesker med kroniske sykdommer få hjelp og fortsette behandlingen, spør han.