Straffen er noe lavere enn de ti årene påtalemyndigheten ba om.

Regimekritikeren Roman Protasevitsj og kjæresten hans ble pågrepet i mai 2021 da et belarusisk kampfly tvang Ryanair-flyet de satt i, til å lande i Minsk. Flyet var på vei fra Hellas til Litauen.

Protasevitsj var redaktør for den opposisjonelle kanalen Nexta på Telegram og bodde i eksil da han ble pågrepet.

Også grunnleggeren av Nexta, Stepan Putilo, ble dømt til 20 års fengsel. En tidligere redaktør fikk 19 års fengsel. Begge er i eksil og ble altså dømt in absentia.

Nexta er blitt særlig forfulgt for sin rolle i koordineringen av massedemonstrasjonene mot president Aleksandr Lukasjenkos regime i 2020. Kanalen og søsterkanalen Nexta Live har 1,4 millioner følgere til sammen.

Tvunget til å mellomlande

Belarusiske myndigheter slo hardt ned på det som beskrives som den største protestbølgen i landets historie. Over 35.000 mennesker ble pågrepet.

Flyet med Protasevitsj ble beordret av Belarus til å lande i hovedstaden på grunn av en angivelig bombetrussel. Ingen eksplosiver ble funnet på flyet, og hendelsen vakte stor uro i luftfarten. Vestlige land beskrev hendelsen som en kapring og innførte nye sanksjoner mot Lukasjenkos regime.

Også kjæresten dømt

Protasevitsj har vært i husarrest siden juni 2021. Kjæresten Sofia Sapega, som er russisk statsborger, ble i fjor dømt til seks års fengsel for blant annet «oppildning til sosialt hat»

Det er nå 1.500 politiske fanger i Belarus, ifølge menneskerettsorganisasjonen Viasna, hvis fengslede leder Ales Bjaljatski fikk Nobels fredspris i fjor.

En belarusisk domstol avslo nylig en anke fra Bjaljatski. Han ble dømt til ti års fengsel i mars for å ha finansiert «grupper som fremmer offentlig uorden».