Siden det voldsomme uværet rammet USA har den republikanske presidentkandidaten trådt forsiktig og avstått fra å framføre sin vanlige kritikk mot Obama, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Normalt anklager Romney presidenten for å ha ført en mislykket økonomisk politikk. Men da Romney var i Florida onsdag, nevnte han ikke Obamas navn i det hele tatt. I stedet snakket han i generelle trekk om behovet for en ny politisk kurs i USA.

Ifølge Romneys valgmedarbeidere var retorikken justert nettopp av hensyn til de rammede.

Utfordrende situasjon

Da han holdt en appell i byen Tampa i Florida, oppfordret Romney sine tilhengere til å gi penger til Røde Kors for å hjelpe orkanofrene. I alt 63 mennesker mistet livet i orkanen i 15 delstater. Samtidig har uværet forårsaket store ødeleggelser, spesielt i New Jersey og New York, og millioner av mennesker er uten strøm.

- Vi trekker sammen i slike tider, sa Romney i Tampa.

Ifølge ham vil også valget den 6. november bli et eksempel på at amerikanerne trekker sammen.

Situasjonen etter orkanen er imidlertid utfordrende for Romney, fastslår avisa The New York Times. Angrep på Obama kan bli oppfattet som upassende i en situasjon hvor mange har lidd tap. Samtidig står Romney i fare for å bli marginalisert i nyhetsbildet, mens presidenten får vist seg fram.

I tillegg er Romney blitt konfrontert med uttalelser han tidligere er kommet med om det føderale nødhjelpsdirektoratet FEMA, som står sentralt i kriseinnsatsen etter orkanen Sandy. Romney har ønsket å kutte i FEMAs budsjetter.

Romney sier nå at han står fast ved sitt standpunkt i saken, men at FEMA skal få nok midler til å kunne utføre sitt oppdrag.

Besøkte New Jersey

Mens Romney drev valgkamp i Florida, reiste Obama onsdag til delstaten New Jersey. Der møtte han guvernør Chris Christie, en republikaner som vanligvis er svært kritisk til Obama, men som nå overøser ham med ros.

- Det er svært viktig at USAs president anerkjenner all den lidelsen som pågår her i New Jersey, og jeg setter stor pris på det, sa Christie under Obamas besøk i delstaten.

Obama forsikret på sin side Christie om at delstaten ville få føderal hjelp, og at byråkratiske forsinkelser ikke ville bli tolerert.

- Vi vil ikke gi oss før vi er kommet i mål, sa presidenten.

Obama har droppet valgkampen i tre dager for å konsentrere seg om hjelpeinnsatsen etter orkanen. Men hjelpeinnsatsen har også gitt ham en gyllen anledning til å framstå som lederfigur, noe som kommer godt med foran valget.

I en måling utført for The Washington Post og ABC News sier åtte av ti spurte at Obama har håndtert krisen på en god eller svært god måte.

Dødt løp

Hvordan orkanen vil påvirke oppslutningen om de to rivalene i presidentvalget, gjenstår fortsatt å se. I de nasjonale meningsmålingene ligger Obama og Romney nå helt likt med 47,4 prosent av stemmene hver, ifølge et snitt av nye målinger utarbeidet av Real Clear Politics.

I meningsmålinger på delstatsnivå ligger Obama derimot bedre an enn Romney, og Obama har et lite forsprang i flere av delstatene som kan komme på vippen i presidentvalget.

USAs president Barack Obama trøster Donna Vanzant, et av ofrene for orkanen Sandys voldsomme ødeleggelser i delstaten New Jersey. Obama reiste onsdag rundt i delstaten sammen med den republikanske guvernøren Chris Christie, som står til venstre i bildet Foto: NTB scanpix