- Det vil bare forkludre og ødelegge linjeansvaret for departementene og statsrådene, fastslår Bondevik.

Stortinget har to ganger behandlet Sårbarhetsutvalgets innstilling. Utvalget, ledet av tidligere statsminister Kåre Willoch, tok til orde for et eget innenriksdepartement for å håndtere og ta ansvar ved nasjonale kriser og katastrofer. Dette klarte ikke politikerne på Stortinget å bli enige om. Som et kompromiss ba de Regjeringen høsten 2002 i en merknad i stedet utrede opprettelsen av en egen krisehåndteringsenhet. Dette ble åpenbart ikke betraktet som spesielt forpliktende, og merknaden ble lagt i en skuff i regjeringskvartalet.

- Jeg synes Willoch vanligvis kommer med gode forslag. Men ikke denne gangen, sier statsminister Kjell Magne Bondevik om saken.

Bondevik vil ikke ha noe overbyggende nasjonal krisehåndteringsenhet som tar ansvar ved nasjonale kriser, ulykker og katastrofer:

- Vi er for så vidt ikke fremmed for tanken om en kriseenhet. Men dette må ikke svekke departementenes linjeansvar. Vi kan ikke ha en enhet som forkludrer statsrådenes ansvarsområder.

Statsministeren mener den kommende evalueringen av myndighetens håndtering av Asia-krisen vil kunne gi nyttige innspill i forhold til organisering for kommende kriser. Han er likevel åpen for at arbeidet med en nasjonal kriseenhet kan starte uavhengig av granskningen.

Frp er det eneste partiet som så langt tydelig har stilt seg klart bak Kåre Willochs skisse av et eget innenriksdepartement til å håndtere akutte kriser, ulykker og katastrofer. I Arbeiderpartiet er man delt. Mens store deler av stortingsgruppen, med blant annet tidligere administrasjonsminister Jørgen Kosmo i spissen, har snakket varmt om et eget innenriksdepartement for å ta krisene, har partileder Jens Stoltenberg satt foten ned. Han vil heller ha en enhet knyttet til statsministerens kontor.

Heller ikke Senterpartiet vil ha et innenriksdepartement. Parlamentarisk leder Marit Arnstad sier en sentral krisehåndteringsenhet må virke innenfor dagens struktur der departementene har sine ansvarsområder.