Demonstrantene samlet seg i sentrum av byen Tel Aviv for å protestere mot den mest høyrenasjonalistiske og religiøst konservative regjeringen i Israels 74 år lange historie.

«Bosetterregjeringen er imot meg», sto det å lese på en av plakatene, med henvisning til at regjeringen har ultranasjonalistiske bosetterne på den okkuperte Vestbredden i sine rekker.

Noen av demonstrantene bar på regnbueflagg. Mange i Israel frykter at den nye regjeringen vil innføre en lov som åpner for å diskriminere lhbt-personer, selv om Benjamin Netanyahu har lovet å beskytte minoriteters rettigheter.

Andre viftet med palestinske flagg, og flere demonstranter tok til orde for fred og sameksistens blant Israels jødiske og arabiske innbyggere.

– Vi kan se akkurat nå hvor mange lover som foreslås rettet mot LHBTQ, mot palestinere, mot større minoriteter i Israel, sier Rula Daood i Stå sammen, en jødisk-palestinsk grasrotbevegelse.

Frykter for friheten

I spissen for demonstrasjonen sto venstrevridde og arabiske medlemmer av den israelske nasjonalforsamlingen. De mener planene som statsminister Netanyahus regjering har lagt fram, vil svekke rettsvesenet, øke sosiale forskjeller og true grunnleggende friheter.

Demonstrantene gikk hardt ut mot justisminister Yariv Levin. Han la onsdag fram et forslag til en lenge varslet rettsreform som vil svekke Israels høyesterett og gi politikerne mer makt.

Det vil svekke rettsvesenets uavhengighet og undergrave landets demokratiske institusjoner ved å gi absolutt makt til den nye regjeringskoalisjonen, mener kritikerne.

Redd for diktatur

– Vi er veldig redde for at landet vårt kommer til å miste demokratiet, og at vi går mot et diktatur bare fordi én person ønsker å bli kvitt rettssaken sin, sier Danny Simon, en 77 år gammel demonstrant fra Yavne sør for Tel Aviv.

Han viser til statsministeren, som står tiltalt for korrupsjon, men som avviser anklagene. Rettssaken er utsatt en rekke ganger, og analytikere mener Netanyahu har gitt store innrømmelser til koalisjonspartnere på den ekstreme høyrefløyen i håp om å få juridisk immunitet og begrave korrupsjonstiltalen.

Veteraner med appell

Flere demonstranter viste også solidaritet med palestinerne som lever under israelsk okkupasjon. Blant talerne var Yael Lotan og Avner Gvaryahu fra menneskerettsorganisasjonen Breaking the Silence, som ble startet av tidligere soldater og har fått millioner i norsk støtte.

– I dag, damer og herrer, bygger vi en ny demokratisk leir. En der jøder og arabere, kvinner og menn, streite og lhbt, sekulære og religiøse, forenes mot en ondskapsfull regjering og for en bedre framtid for dette stedet, sa de ifølge Haaretz og fortsatte:

– En leir som ikke er redd for å si at kampen for demokrati ikke stopper ved den grønne linjen og at det ikke er noe som heter demokrati bare for jøder. Det er den eneste måten vi kan vinne på.

Den grønne linjen viser til grensa før krigen i 1967, da Israel okkuperte den palestinske Vestbredden.