– For å sende et tydelig signal må sikkerhetsmyndighetene og rettsvesenet sørge for rask og konsekvent saksbehandling, sier Tysklands innenriksminister Nancy Faeser.

Det føderale departementets oppfordring om strengere straffer skal beskytte både de folkevalgte og valgarbeidere mot vold og trusler.

Angrepet og spyttet på i Dresden

Tirsdag ble en kvinnelig politiker fra De grønne angrepet av to personer i Dresden da hun hengte opp plakater. En mann og en kvinne dyttet aggressivt til henne og spyttet på henne. De to ble angivelig også observert sammen med en gruppe mennesker som gjorde nazihilsener og blir etterforsket av politiet.

Forrige uke ble den tyske SPD-politikeren Matthias Ecke angrepet og slått bevisstløs i samme by i samme ærend. Skadene var så omfattende at Ecke måtte opereres. En 17-åring som antas å ha høyreekstreme sympatier er pågrepet i saken.

Hendelsene føyer seg inn rekken med flere angrep fra personer på ytre høyre fløy i landet den siste tiden.

Statistikk viser at stadig mer kriminalitet begås mot folkevalgte i Tyskland, sier Faeser. I 2023 ble det registrert 2710 lovbrudd mot folkevalgte, en økning på 53 prosent sammenlignet med året før.

– Demokratiet trenger en politisk kultur som er fri for hat og agitasjon, og enda mer fri for vold, sier Tysklands forbundspresident Frank-Walter Statenmeier.

– Tolerer ikke dette

Tidligere ordfører i Berlin, Franziska Giffey, har også blitt angrepet. Hun ble angrepet på et offentlig bibliotek. Ifølge politiet ble hun angrepet bakfra med en pose med hardt innhold.

– Alle som angriper politikere angriper demokratiet vårt – vi tolererer ikke dette. Vi motsetter oss alle former for vold, hat og agitasjon og beskytter vårt demokrati, sier dagens Berlin-ordfører Kai Wegner og fordømmer angrepet på Giffey.