USAs president Barack Obama møtte uventet opp på Demokratenes valgkontor i Chicago. Her sammen med valgmedarbeider Carla Windhorst Foto: NTB SCANPIX

Romney tok tirsdag turen til vippestatene Ohio og Pennsylvania, mens Obama uventet møtte opp på et av valgkontorene til Demokratene i Chicago.

I løpet av besøket benyttet han blant annet sjansen til å takke Romney for en «energisk valgkamp» og ringte også flere velgere, deriblant en kvinne som kanskje ikke helt forsto at det var USAs president hun fikk på tråden.

– Dette er Barack Obama. Presidenten vet du, sa han til kvinnen.

Selv forhåndsstemte Obama allerede i oktober, mens Romney og hans visepresidentkandidat Paul Ryan, og sittende visepresident Joe Biden stemte tirsdag. Romney kom sammen med kona Ann til valglokalet i Boston-forstaden Belmont og smilte da journalistene spurte hva han hadde stemt.

– Det tror jeg dere vet, sa han.

– Stemte på Obama

Mens Obama ikke kunne regne med Romneys stemme, kunne han i det minste regne med solid støtte i hjemstaten Illinois.

– Jeg ga min stemme til Obama i dag. Jeg tror at om Romney kommer til makten, vil mange av de offentlige velferdstjenestene jeg er avhengig av, bli borte. Jeg trenger virkelig disse tjenestene til jeg er ferdig utdannet, sier Cassandra McGee til NTB etter å ha stemt i et valglokale sør i Chicago.

Hun synes Romneys kommentar om at 47 prosent av befolkningen er avhengige av hjelp fra staten, var sårende.

– Som afroamerikansk kvinne regnes vel jeg som en minoritet, og jeg synes kommentaren var personlig sårende. Den var et slag mot alle minoriteter, sier 26-åringen til NTB.

Stemte med veer

I flere av valglokalene i New York måtte velgerne ty til gammelmetoden og bruke papirsedler etter at orkanen Sandy hadde sørget for strømproblemer i byen. Mange innbyggere arbeidet valgdagen med å reparere skadene Sandy hadde forårsaket på hjem og boliger, men prioriterte likevel å stemme. Det samme gjorde den gravide førstegangsvelgeren Galicia Malone som troppet opp i valglokalet i Chicago med sterke veer.

– Jeg har aldri stemt før, så dette er en viktig dag for meg og min datter, sa Malone til amerikanske medier.

Hun lot seg ikke hindre av at fødselen var i gang. På vei til sykehuset stoppet hun ved valglokalet og fikk stemt, selv om veene kom med fem minutters mellomrom.

– Jeg forsøkte å lese stemmesedlene og puste, lese og puste. Det var det jeg hele tiden sa til meg selv: Les og pust, les og pust!

Kenyansk familie

Også i Kogelo, den vesle landsbyen vest i Kenya som Barack Obamas far stammer fra, var nattens valgvake en av de store begivenhetene.Blant andre 90 år gamle Sarah Obama, den tredje kona til Obamas farfar, var klar til å følge Obamas kamp for å bli gjenvalgt. Obama har sagt at han ser på «Mama Sarah» som hun kalles, som sin bestemor selv om det ikke er blodsbånd mellom dem.

– Jeg ber for ham og for at Gud må hjelpe ham, sier Mama Sarah.

Selve valgkampen har imidlertid kostet mer enn bare bønner, valgkampen har vært den dyreste i amerikansk historie. Velgernes avgjørelse kan være klar tidlig tirsdag kveld, eller det kan dra ut i timer, dager eller uker. Alle målinger, beregninger og tellinger av valgmenn i aviser og nettsteder som RealClearPolitics og fivethirtyeight.com tyder på at Obama blir gjenvalgt, og at Romney bare har teoretiske muligheter til å slå ham på målstreken